Volledig scherm
Burgemeester Rensen geeft Mia Ariaans de oorkonde die hoort bij de eretitel van Poorteres van het jaar. © john de pater

Mia Ariaans nieuwe Poorteres van het jaar

Mia Ariaans (67) is gisteravond tot haar eigen schrik en verbazing uitgeroepen tot Poorteres van het jaar in Brielle. Burgemeester Gregor Rensen hing haar in het oude stadhuis de bijbehorende medaille om. Dat gebeurde op het goed bezochte nieuwjaarsfeest van de Brielse 1 aprilvereniging.

Deze vereniging kiest elk jaar een lid dat zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden. Ditmaal viel de keus op Ariaans die al 25 jaar deel uitmaakt van de Geuzennaald. Dit naaiatelier maakt elk jaar kleding voor het traditionele 1 aprilfeest in Brielle. De nieuwe Poorter is daar al 25 jaar bij betrokken. En laat het dit jaar nu precies ook een kwart eeuw zijn dat de Geuzennaald bestaat.

Toen ze van de schrik was gekomen, zei Ariaans dat haar eerste representatieve taak het openen van het naaiatelier is, waarin zij en andere naaisters actief zijn. Dat gebeurt op 4 maart. Dan wordt gedurende vier weken kleding voor het 1 aprilfeest verkocht. Het gaat dan niet alleen om kostuums voor de Spanjaarden en Geuzen, die elkaar ook dit jaar weer naar het leven staan, maar ook broeken, petten en andere kleding voor de 'gewone' burgers. Elk jaar willen namelijk meer Briellenaren er in de stijl van 1 april 1572 uitzien, de dag dat Brielle door de geuzen van het juk van de Spanjaarden werd bevrijd.

Mia Ariaanse neemt de erefunctie over van poorter Chris Velthuizen.