Een impressie van het nieuwe metrostation.
Volledig scherm
Een impressie van het nieuwe metrostation. © Gemeente Nissewaard

Miljoenen voor flinke opknapbeurt metrostation Spijkenisse Centrum

Volgend jaar kan de omgeving van metrostation Spijkenisse Centrum op de schop. De Metropoolregio heeft 8 miljoen euro toegezegd voor de metamorfose van het station dat veel reizigers onaangenaam vinden.

De opknapbeurt is nodig omdat het gebruik van het openbaar vervoer toeneemt, omdat reizigers ontevreden zijn over het metrostation zoals het nu is en omdat er meer ruimte nodig is voor onder meer woningbouw in de directe omgeving.

,,De afgelopen paar jaar had het metrostation niet meer de uitstraling die we willen”, zegt wethouder Igor Bal (VVD) van de gemeente Nissewaard. ,,Op dit moment wordt natuurlijk geadviseerd om zo min mogelijk met het openbaar vervoer te reizen, maar voor de komende jaren moeten we zorgen dat het ov van goede kwaliteit is.”

Quote

In verband met de gebiedsont­wik­ke­ling is het voor ons belangrijk dat het station een upgrade krijgt

Igor Bal

Bushaltes

De gemeente moet zelf 1,5 miljoen euro meebetalen aan de opknapbeurt. De RET zou wat de gemeente Nissewaard betreft nog geld moeten steken in een opknapbeurt van het station zelf. ,,We begrijpen dat de RET het nu lastig heeft door de coronacrisis”, zegt Bal. ,,We zijn in gesprek.”

De bushaltes komen straks tegen het metrostation aan te liggen, zodat overstappers niet meer de weg over hoeven. Het parkeerterrein wordt uitsluitend gereserveerd voor mensen die met het ov verdergaan. Een deel van de parkeerplaatsen verhuist naar station Heemraadlaan. Er komen honderd extra fietsparkeerplaatsen.

Door de aanpassingen komt er rond het metrostation meer ruimte vrij. Die kan gebruikt worden voor onder meer woningbouw. Het is de bedoeling dat er in de directe omgeving 1500 tot 2500 woningen worden bijgebouwd. Ook die nieuwe huizen zullen ervoor zorgen dat het aantal reizigers in de metro toeneemt. ,,Ook in verband met de gebiedsontwikkeling is het voor ons belangrijk dat het station een upgrade krijgt”, zegt Bal.