Volledig scherm
Omloopwiel Botlekbrug wordt vervangen. © RV

Miljoenenstrop voor aannemer Botlekbrug

Bouwcombinatie A-Lanes A15 draait op voor alle kosten –het gaat om vele miljoenen- die nodig zijn om alle 64 omloopwielen op de Botlekbrug bij Spijkenisse te vervangen. Die wielen worden op dit moment vervangen omdat de bestaande lagers het brugdek niet kunnen torsen.

Volgens Rijkswaterstaat, de beheerder van de brug, is er niks mis met de wielen. Het probleem zit hem vooral in de draagkracht van de huidige lagers. Die zorgen ervoor dat een omloopwiel draait. Op dit moment zitten er twee lagers per omloopwiel vlak naast elkaar. Dat zorgt, in combinatie met de zware belastingen van de brug, voor slijtage van de kleine lagers. 

De nieuwe lagers zijn een stuk groter. Hierdoor passen zij echter niet meer in de oorspronkelijke wielen. Vandaar dat die nu worden vervangen.

Preventief

Gebeurt dat niet, dan kan dit volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat in de toekomst voor extra storingen zorgen. De meeste problemen met de Botlekbrug –sinds de ingebruikname in 2015 zijn er al ruim 100 storingen geweest- werden volgens Rijkswaterstaat overigens veroorzaakt door problemen met de veiligheids- en besturingssystemen.  De vervanging van de omloopwielen is  dus geen garantie dat storingen voorbij zijn.

Maar een keer, twee jaar geleden, waren de wielen de aanleiding van een lange, grote storing. Toen liep een lager in een van de omloopwielen vast. Dat zorgde voor een grote stremming . ,,Toen is afgesproken: we gaan het monitoren.’’ Telkens als een wiel er slecht uitzag, werd die preventief vervangen. Dat is zeven keer gebeurd. 

Nu worden ze dus allemaal preventief vervangen. Omdat A-Lanes verplicht is om te zorgen voor een goed functionerende brug , draait de aannemer op voor de kosten. Volgens Rijkswaterstaat is dat gebruikelijk bij dit soort contracten.

Omgesmolten

Een makkelijke klus is het overigens niet. De wielen, die een diameter hebben van 3,7 meter en 16 ton per stuk wegen, moeten op 50 meter hoogte worden vervangen. Wat er met de oude stalen wielen van de Botlekbrug gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De kans is groot dat ze worden omgesmolten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!