Volledig scherm
In sommige vakantieparken worden nu ook arbeidsmigranten gehuisvest. Minister Ollongren heeft er geen problemen mee als vakantiehuisjes die langere tijd leeg staan beschikbaar worden voor permanente bewoning. © Jan de Groen

Minister: Arbeidsmigranten kunnen ook blijvend in vakantieparken wonen

Gemeenten op Voorne-Putten zouden arbeidsmigranten uit onder meer Oost-Europa ook gewoon permanent kunnen huisvesten in vakantieparken die geen toeristisch perspectief hebben. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor het grote tekort aan huurwoningen in dit gebied. Dat antwoordt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op vragen vanuit de Tweede Kamer over de extreem hoge huurprijzen in Hellevoetsluis.  

Uit onderzoek van deze krant bleek onlangs dat de prijzen voor particuliere huurwoningen in Hellevoetsluis soms extreem hoog zijn. Voor een simpele eengezinswoning moet soms ruim 2000 euro per maand worden betaald. Sommige vakantiehuisjes kosten zelfs 3000 euro per maand.  De SP wilde onder meer weten of dit te maken heeft met de aanwezigheid van de vele arbeidsmigranten die in de haven werkzaam zijn.

Ollongren bevestigt dat er in de vrije sector soms hoge prijzen worden gevraagd, hoewel de  vraagprijs van de meeste woningen in Hellevoetsluis gemiddeld nog rond de 743 euro ligt. Volgens haar zijn die hoge prijzen het gevolg van een tekort op de woningmarkt. De vraag naar huurwoningen -de inschrijfduur in Hellevoetsluis is opgelopen tot 50 maanden- is afkomstig van zowel huidige inwoners als arbeidsmigranten die in de haven of glastuinbouw werken. ,,Al deze mensen leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie en het is daarom belangrijk dat er voldoende kwalitatieve en betaalbare huisvesting is‘’, vindt zij. 

Bestemming

Gemeenten zijn op dit moment bezig met het bouwen van extra nieuwe woningen. Maar het duurt nog even voordat die klaar zijn. Het is ook nog maar de vraag of het genoeg is om een einde te maken aan het tekort. Ollongren wil dat gemeenten, werkgevers en verhuurders op zoek gaan naar passende oplossingen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Werknemers uit het buitenland vervullen namelijk een belangrijke rol binnen de Nederlandse economie en zijn essentieel voor de continuïteit in bepaalde sectoren. 

Wonen op een vakantiepark behoort volgens haar tot de mogelijkheden als een park bijvoorbeeld geen of onvoldoende toeristisch perspectief meer heeft. Dan kan de bestemming worden aangepast. Maar dat is een afweging die gemeenten zelf moeten maken, aldus de minister.

De SP-Kamerfractie wilde ook weten of er sprake is van uitbuiting van arbeidsmigranten op Voorne-Putten. Maar daar kan de minister geen antwoord op geven. De huisvesting van deze groep wordt volgens haar gecontroleerd door de gemeenten via het bouw- en woningtoezicht. Het Rijk zet wel in op de aanpak van uitbuiting. ,,Wanneer er een vermoeden is van arbeidsuitbuiting  of ernstige benadeling van werknemers, kunnen betrokkenen een melding doen bij de Inspectie SZW.‘’