Volledig scherm
Minister Bruins (gevouwen handen) op werkbezoek in het Spijkenisse Medisch Centrum. Rechts naast hem staan bestuurder Paul van der Velden, wethouder Wouter Struijk en burgemeester Foort van Oosten. Links in de rode jurk medisch manager Martine den Otter van Huisartsenposten Rijnmond. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Minister: Spoedpoli Spijkenisse is voorbeeld voor andere ziekenhuizen

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg ziet de spoedpolikliniek in het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) als mogelijk voorbeeld voor andere ziekenhuizen in ons land. Hij zei dat vandaag tijdens een werkbezoek aan het SMC en de Huisartsenpost Rijnmond in Spijkenisse.

De spoedpolikliniek is een alternatief voor een volwaardige Spoedeisende Hulp. Op de nieuwe poli wordt nauw samengewerkt met de huisartsenpost. Door deze nieuwe werkwijze kunnen meer mensen die een niet al te complexe zorgvraag hebben worden geholpen, waardoor er minder mensen naar ziekenhuizen in Rotterdam vervoerd hoeven te worden.

Bruins zei de ontwikkelingen te volgen en het vierde kwartwaal terug te komen om te kijken hoe het zich heeft ontwikkeld. Het gebouw wordt komend halfjaar verbouwd zodat er ook één ingang komt voor de spoedzorg. Daarna wordt gekeken of de openingstijden verruimd kunnen worden.

De opzet van Spijkenisse vindt al navolging in een ziekenhuis in Lelystad.

Buurtzorgpension

Bruins die uitleg kreeg van bestuurder Paul van der Velden van het SMC werd er ook op gewezen dat het ziekenhuis als eerste een buurtzorgpension heeft gerealiseerd . Dat is voor patiënten die tijdelijk extra zorg nodig hebben maar niet in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden. De bewindsman hoorde verder dat het medisch centrum niet zoals elders veel last heeft van personeelstekorten.