Volledig scherm
De Spijkenisserbrug heeft vaak te kampen met storingen

Minister: ‘Versneld opknappen Spijkenisserbrug onmogelijk’

De storingsgevoelige Spijkenisserbrug wordt niet versneld gerenoveerd. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) noemt dat onmogelijk omdat de voorbereiding veel tijd vergt.

Dat antwoordt ze op Kamervragen van VVD’er Remco Dijkstra die zich zorgen maakt om de vele storingen en een snellere renovatie bepleitte. De brug tussen Spijkenisse en Hoogvliet is de afgelopen 2,5 jaar 65 keer uitgevallen: 45 keer door een storing en twintig keer nadat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs een slagboom kapot reden.

Volgens de minister wordt momenteel nog altijd de technische staat in kaart gebracht. ‘Dit is een complex proces dat nog in volle gang is’, schrijft ze. De intensieve inspecties en berekeningen plus het maken van een plan en het contracteren van één of meer bedrijven die de klus klaren, zorgen ervoor dat veel tijd nodig is. Daarom blijft de opknapbeurt in de periode 2023-2024 in de planning staan.

Veerpont

De minister praat wel met de gemeente Nissewaard en Rijkswaterstaat over het inzetten van extra openbaar vervoer bij een langdurige brugstoring. Eerder werd al bekend dat fietsers dan met hun fiets in de metro mogen om het water over te steken. Daarnaast wordt gekeken of vervoer over water haalbaar is. Dat kan bijvoorbeeld een veerpont voor fietsers en voetgangers zijn.

De brug dichthouden in de spits, zoals Dijkstra voorstelt, kan niet, schrijft Van Nieuwenhuizen. Niet alleen is de Oude Maas een belangrijke route voor de zeescheepvaart richting Moerdijk en Dordrecht, ook kunnen die grote schepen moeilijk stoppen. Daarom gaat de Spijkenisserbrug open zodra er een schip aankomt, behalve voor de recreatievaart.


Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.