Volledig scherm
Ook na afloop lopen de emoties hoog op. Hier zijn huurders boos op Tanja Klaasse van Woonzorg. © AD

'Moeten onze jongeren nu maar in het park slapen?'

Zo'n honderd jongeren die hun flat De Marckenburgh in Spijkenisse uitmoeten, zijn gisteravond van een koude kermis thuisgekomen. Woonzorg zei op een rumoerige informatie-avond vast te houden aan 1 februari als sluitingsdatum. En verhuurder Livable heeft zo snel lang niet voldoende vervangende huizen.

Quote

Moeten onze jongeren nu maar in het park slapen?

,,Moeten onze jongeren nu maar in het park slapen?'', vroeg een moeder met wanhoop in haar stem. Want behalve dat het heel vervelend en spijtig voor de 110 jongeren is dat ze er snel uit moeten, kwamen gebouweigenaar Woonzorg, Livable en de gemeente Nissewaard niet.

De jongeren hadden het kunnen weten dat het een keer ophield, want ze hadden een tijdelijk contract voor hun goedkope flatwoning, zei Maurice van Gemerden van Livable. Ze hebben nu 4,5 maand de tijd om andere huisvesting te zoeken.

,,Had de sluiting niet eerder kunnen worden gecommuniceerd? Dat had wel zo netjes geweest en hadden we meer tijd gehad om een ander huis te vinden'', vroeg een jonge bewoonster.

Warm water

Volgens Tanja Klaasse van Woonzorg is er pas kort geleden een besluit over de sluiting genomen. De Marckenburgh, een gedateerd, voormalig verzorgingshuis uit de jaren 70, is 'niet toekomstbestendig meer', legde ze uit. Wat dat inhoudt? De cv-installatie kan het bijvoorbeeld elk moment begeven en dan hebben de studenten en starters geen warm water en verwarming meer. Woonzorg wil daar niet meer in investeren.

Slippers

Diverse bewoners vroegen om meer tijd, omdat ze niet weten waar ze na 1 februari moeten wonen. Bovendien komt de verhuizing middenin hun studieperiode. Maar Woonzorg houdt vast aan 1 februari. ,,Vanwege die toekomstbestendigheid'', herhaalde Klaasse.

Ondernemer Tristan Grootenboer die onderin de flat zit, draaide zich om naar de jongeren en zei: ,,Dit klinkt als een criminele bende. We zijn veel te laat geïnformeerd. Ik ben er ook ingestonken. Als je oude slippers koopt, kun je ze niet terug naar de winkel brengen. Laat dit een les voor het leven voor jullie zijn.''