Volledig scherm
Sinti in Spijkenisse weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. © Jan de Groen

Mogelijk nieuwe acties van Sinti in Spijkenisse, omdat er nog niets is veranderd

Aan de situatie van woonwagenbewoners in Spijkenisse is een jaar na de actie van een groep Sinti weinig tot niets veranderd. Het tekort aan standplaatsen is nog even groot en het woonwagenbeleid van de gemeente Nissewaard is nog steeds niet aangepast.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Nissewaard is er onlangs een brief uitgegaan naar woonwagenbewoners om hen uit te nodigen voor een informatiebijeenkomst. Daarin worden zij op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken, vertelt zij. Want volgens haar is het niet zo dat er dit jaar helemaal niéts is gebeurd.

De gemeente meldt dat er onder meer onderzoek heeft plaatsgevonden naar de behoefte aan standplaatsen in Nissewaard. Ook zijn er gesprekken gevoerd met de bewoners en is er een enquête gehouden. ,,Dus het loopt nog steeds.'' De gemeente wil dat de woonwagenbewoners ook laten weten. ,,Want misschien denken zij ook: 'Het duurt wel erg lang'.''

Beleid

Quote

Ik heb het idee dat ze niet helemaal weten wat ze hiermee aanmoeten en eerst willen kijken wat de behoefte precies is.

Charday Huurman, Advocaat Sinti

Op dit moment zou er ook al een nieuw concept-beleidsstuk klaarliggen. Ook daar zullen de bewoners tijdens de bijeenkomst over worden geïnformeerd. Advocaat Charday Huurman, die de actievoerende woonwagenbewoners in Spijkenisse en andere Nederlandse gemeenten bijstaat, vindt het nu wel erg lang duren allemaal. ,,Nieuw beleid maken kost wel wat tijd. Dat weet ik, maar gemeenten zijn op dit punt wel erg langzaam'', valt haar op. 

,,Ik heb het idee dat ze niet helemaal weten wat ze hiermee aanmoeten en eerst willen kijken wat de behoefte precies is. Ze schuiven het een beetje op de lange baan. Zo van: we zijn ermee bezig'', denkt zij. Maar als er niet snel iets gebeurt, is de kans op nieuwe acties groot, heeft zij al van verscheidene cliënten gehoord.

Actievoerende Sinti bezetten vorig jaar een leeg stuk grond aan de Clara Visserstraat in Spijkenisse uit protest tegen het grote tekort aan standplaatsen. De mannen bivakkeerden er een paar maanden, totdat de rechter hier een einde aan maakte. Met de gemeente Nissewaard werd wel afgesproken dat er dit jaar verder zou worden gesproken over nieuwe woonwagenkampplekken.

Uitsterfbeleid

Ook in andere gemeenten waren er acties van woonwagenbewoners. Op veel plekken werd de afgelopen jaren namelijk een uitsterfbeleid gevoerd. Hierdoor kunnen jonge woonwagenbewoners bijna nergens meer terecht met hun woonwagen.