Volledig scherm
De nachtmetro maakt meer herrie en rijdt vaker dan afgesproken. Ook worden de lichten soms niet gedoofd. © ANP

Nachtmetro stoort Spijkenissers in hun slaap

De nachtmetro's storen Spijkenissers die langs de metrobaan wonen in de weekeinden toch in hun slaap. Wethouder Henk de Graad (VVD) gaat zich bij de RET beklagen omdat was beloofd dat er geen hinder zou worden veroorzaakt.

Leden van de Bewonersvereniging Omgeving Heemraadlaan (BOH) hebben zelf gemeten hoe hard de metro rijdt. Ze komen tot de conclusie dat in een kwart van de gevallen tussen 01.00 en 02.00 uur niet stapvoets maar juist harder wordt gereden. ,,De RET beloofde halvering van de maximale snelheid. Dat betekent 35 tot 40 kilometer per uur, maar dat gebeurt te vaak niet. En dat moet wel om het aangenaam te houden'', zegt woordvoerder Sjoerd Bootsma van BOH.

Ook is, tegen de afspraken in, het licht 's nachts niet uit in alle metrostellen. Bovendien reden niet zoals vooraf was gemeld vier metro's naar het eindpunt bij station De Akkers, maar zes en in één geval zelfs zeven.

Bootsma vindt dat er toezicht moet worden gehouden omdat er toezeggingen zijn gedaan aan de bewoners die veel moeite hebben met de nachtmetro die sinds eind december op proef rijdt. De politieke partijen zijn het met hem eens. Ze willen dat De Graad het oplost. Hij belooft de RET een brief te sturen. ,,Ik zal namens de raad mijn zorgen uitspreken.''

Verscheidene fracties willen dat de wethouder laat controleren of de RET zich aan de afspraken houdt. ,,Hartstikke leuk dat bewoners dat doen maar dat is de omgekeerde wereld. Moeten we dat als gemeente bij het begin van de proef niet zelf vaststellen?'' zo vraagt ONS-raadslid Dave Tholen zich af.

VVD'er Gert Kabbedijk vindt dat de RET hen serieus moet nemen. ,,Anders moet de wethouder met de vuist op tafel slaan.'' Maar volgens De Graad hebben controles vanuit de gemeente weinig zin omdat de vervoerder zich aan de vergunningen houdt. Wel wil hij de RET wijzen op het gentlemen's agreement dat is gesloten'.

Excuses

LOB-raadslid Sip van der Weg heeft De Graad boos laten weten dat hij nooit de precieze afspraken met de RET over de proef van een jaar met de nachtmetro naar de gemeenteraad stuurde. Dat beloofde hij in november nog stellig. De wethouder excuseerde zich daarvoor en zei dat hij eigenlijk de criteria bedoelde die moeten bepalen of de nachtmetro al dan niet een succes is die hij aan de raadsleden wilde voorleggen. Die had hij naar eigen zeggen te kort binnen om dat deze week al te doen.

Het aantal reizigers dat de nachtmetro neemt, valt tot nog toe tegen. De bewonersgroep telde er zaterdagnacht zes in de twee metro's naar Rotterdam en 51 in de vier metro's die vanuit Rotterdam en Capelle aan den IJssel kwamen. ,,Als dat zo blijft, kan ik me niet voorstellen dat de weekendmetro tot in lengte van jaren blijft rijden'', zegt Kabbedijk.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!