Volledig scherm
Tijdens de laatste jaarwisseling reed bij wijze van experiment een nachtmetro. Daar werd veel gebruik van gemaakt. © Sanne Donders

Nachtmetro toch vol gas langs huizen

De proef met de nachtmetro in de Rotterdamse regio wordt met een jaar verlengd. Hij dreigt in Spijkenisse over enige tijd niet langer met halve snelheid langs huizen te hoeven rijden. Bewoners zijn verbijsterd.

De RET wil van de afspraak met de gemeente Nissewaard af dat passagiers bij station Spijkenisse-Centrum uitstappen en de lege metro’s met ‘slechts’ 35 kilometer per uur en gedoofde lichten doorrijden naar het eindpunt achter station De Akkers.

De Metropoolregio gaat daar als vervoersautoriteit in mee. En wil dat de metro’s volle snelheid houden en reizigers ook op de stations Heemraadlaan en De Akkers kunnen uitstappen. Bewonersvereniging Omgeving Heemraadlaan (BOH), met leden die langs de metrobaan wonen, is verbijsterd en heeft bij de plaatselijke politiek alarm geslagen.

Volgens BOH-zegsman Sjoerd Bootsma worden de bewoners in de nieuwe opzet op de vrijdag en zaterdag tot 02.00 uur ’s nachts uit hun slaap gehouden door het metrolawaai. Hij zegt dat hij vertrouwde op de afspraak tussen de gemeente en de RET.

Waarschuwing

Verkeerswethouder Igor Bal (VVD) beloofde de gemeenteraad van Nissewaard zijn uiterste best te zullen doen om de afspraak over de nachtmetro overeind te houden.

Maar hij waarschuwde wel dat de andere 22 gemeenten in de Metropoolregio ook een stem in het kapittel hebben. Als het hem lukt de metro toch langzamer te laten rijden, dan moeten de zes gemeenten die de proef betalen, bereid zijn de extra kosten voor hun rekening te nemen.

De nachtmetro gaat tot eind 2019 rijden, omdat de gemeenten na een klein jaar geen goed beeld hebben van de proef. In januari wil de Metropoolregio al wel van de gemeenten horen of hij ook in 2020 en de jaren daarna mag blijven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!