Volledig scherm
Veel oudere inwoners zien helemaal niets in het plan om de metro in Spijkenisse verder door te trekken. © John de Pater

Nadenken over doortrekken metro naar Brielle

De discussie over het doortrekken van de metro van Spijkenisse naar andere steden op Voorne-Putten wordt steeds serieuzer. De PvdA in Brielle organiseert op 28 september een bijeenkomst met vervoersdeskundigen en politici over de haalbaarheid van een dergelijke metroverbinding. Voorstanders én tegenstanders zijn een petitie begonnen.

Quote

We zullen toch iets moeten met die bereikbaar­heid

Ben van Stijn

De metroverbinding ligt gevoelig op het eiland, beseft ook de Brielse PvdA-voorzitter Ben van Stijn. Veel oudere inwoners zien helemaal niets in een metro naar Brielle of Hellevoetsluis. Zij zijn bang dat daarmee meer criminaliteit naar de relatief rustige gemeenten wordt geïmporteerd. Bovendien vinden veel mensen zo'n metrospoor door het landschap lelijk en zijn ze bang voor herrie.

,,Maar ja, we zullen wel iets moeten met die bereikbaarheid en het feit dat mensen constant vaststaan op het eiland'', zegt Van Stijn. ,,Zo'n metro is niet de mooiste oplossing, maar wel de meest praktische.''

Volgens hem is het ook een verzoek van jongeren. Die staan wat positiever tegenover een metroverbinding op het eiland dan de oudere eilandbewoners. ,,Het gaat ook om de toekomst. Want als we willen dat jongere mensen hier blijven wonen, moeten we zorgen voor een betere bereikbaarheid.''

Van Stijn benadrukt dat het om een eerste verkenning gaat. ,,De eerste vraag is of het mogelijk is. Daarom nodigen we mensen uit die daar iets over kunnen zeggen.'' Daarbij gaat het om vervoersdeskundigen, maar ook om vertegenwoordigers van de Metropoolregio, de RET en politici uit Den Haag.

De Amsterdamse student Tim Sekac begon vorig jaar een petitie om de Rotterdamse metro door te trekken naar de Maasvlakte. Die is nu al ruim 820 keer ondertekend. Met zijn petitie voor een uitbreiding van het metronet wil Sekac de duurzaamheid verbeteren. Nu gaan veel mensen op het eiland met de auto naar hun werk, of ze gaan met de auto naar de bus en stappen in Spijkenisse over op de metro.

Voordelen

Als de metro wordt doorgetrokken, kan iedereen de auto laten staan. Dit levert volgens hem klimaatvoordelen op. Als hij 1.000 handtekeningen heeft opgehaald, overhandigt Sekac die aan de Metropoolregio of de provincie Zuid-Holland, in de hoop dat ze onderzoek gaan doen naar de haalbaarheid van het doortrekken van de metroverbinding.

Als reactie zijn tegenstanders nu ook twee petities begonnen om de metrolijn juist niet over het eiland te laten rijden. Volgens hen is de rust die op Voorne-Putten heerst juist te danken aan de onbereikbaarheid. Ook de petities van de tegenstanders zijn door een paar honderd mensen ondertekend.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!