Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marco Okhuizen

Nergens vallen zoveel kerstkaarten in de bus als bij mensen in Westvoorne

Nergens anders in Nederland vallen er bij mensen zoveel kerstkaarten door de brievenbus als in Westvoorne. Gemiddeld ontvangen inwoners van deze kustgemeente 9,3 kerstkaarten per persoon. Dat is ruim twee keer zoveel als het landelijke gemiddelde van 4,4. 

Dit blijkt uit het jaarlijkse kerstkaartenonderzoek van Greetz, marktleider in Nederland op het gebied van online wenskaarten. Het bedrijf brengt jaarlijks in kaart hoeveel kerstkaarten er in Nederland met de post worden bezorgd en waar dat gebeurt. 

Waarom Westvoorne dé kerstkaarten-gemeente van Nederland is, heeft Greetz niet uitgezocht. Een echte verklaring moet het bedrijf dan ook schuldig blijven, al ziet het wel een trend: ,,In grote steden blijven de aantallen flink achter het gemiddelde.’’ Zo heeft Den Haag bijvoorbeeld gemiddeld slechts 2,5 kerstkaarten per inwoner. In Rotterdam zijn dat er 3. ,,In hechtere traditionele gemeenten liggen de aantallen ook iets lager. Vermoedelijk omdat zij daar kaarten vaak persoonlijk overhandigen’’, vertelt een woordvoerder van Greetz.

Quote

In hechtere, traditione­le gemeenten liggen de aantallen ook iets lager. Vermoede­lijk omdat ze daar kaarten persoon­lijk overhandi­gen

Woordvoerder Greetz

Op tijd

Ook burgemeester Peter de Jong van Westvoorne heeft niet een twee drie een verklaring. ,,Ik kan uiteraard niet met 100 procent zekerheid zeggen waarom nu juist in Westvoorne zoveel kerstkaarten worden verstuurd en ontvangen. Maar Westvoorne, met de dorpen Rockanje, Oostvoorne en Tinte, heeft een hechte gemeenschap. Mensen geven om elkaar. Vooral voor mensen die alleen zijn met de feestdagen, is zoiets als dit heel belangrijk.’’

Het zou misschien ook een verklaring zijn voor het hoog aantal kerstkaarten in de Hoeksche Waard, dat met 7,3 kerstkaarten per inwoner ook in de landelijke top 3 zit.

Als naar provincies wordt gekeken, dan blijkt dat mensen in Drenthe de meeste kerstkaarten ontvangen. Dat was vorig jaar ook al zo. Zeeland komt binnen op de tweede plek en Groningen blijft op de derde plaats steken. In de provincies Limburg en Overijssel ontvangt men beduidend minder kerstkaarten. Overijssel is de provincie waar veruit de minste kerstkaarten op de deurmat vallen. 

Kerstkaart

Uit het onderzoek van Greetz blijkt ook dat we vaker op tijd zijn met het verrassen van onze familie, vrienden en kennissen met een kerstkaart. Voorheen werden nog flink wat kerstkaarten pas de dagen ná kerst verstuurd. Dat is afgelopen kerst fors afgenomen (met 45 procent). In de aanloop naar kerst is geen daling te zien. De meeste kerstwensen vallen op dinsdag 18 december op de deurmat. 

En nog een opvallende trend: we blijken ook massaal kaarten te sturen met een persoonlijke foto. In totaal worden er dit jaar zo’n 75 miljoen kerstkaarten verstuurd, is de verwachting. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP