Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Nissewaard alerter op criminelen

De gemeente Nissewaard gaat zich beter wapenen tegen de georganiseerde criminaliteit. Er komt een centraal meldpunt voor ambtenaren die vermoedens hebben van criminele activiteiten en een speciale data-analist, die alle signalen gaat onderzoeken. Doel is om de gemeente zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor criminelen.

Lokale overheden constateren steeds vaker een verweving van de criminele onderwereld met de ‘legale’ bovenwereld. In sommige Brabantse gemeenten zouden zelfs al mensen met criminele connecties in de gemeenteraad zitten. Dat is in Nissewaard niet aan de orde, benadrukt een woordvoerder. Maar criminele organisaties proberen wel steeds meer voet aan de grond te krijgen in de gemeente.

Zo worden er steeds vaker grote hennepkwekerijen ontmanteld, is er sprake van drugshandel, illegale prostitutie, milieucriminaliteit, oplichting en wordt er gefraudeerd met uitkeringen en vastgoed.

De komende periode wil de gemeente vooral inzetten op bewustwording, zowel bij de inwoners als de eigen medewerkers. ,,Veel bewoners zien bijvoorbeeld geen kwaad in hennepkwekerijen. Maar daar zit vaak ook een crimineel netwerk achter. Het ondermijnt gewoon je buurt’’, legt de gemeentewoordvoerder uit.

Afval

Het gaat ook om criminaliteit die niet direct zichtbaar is, maar wel systematisch de samenleving aantast (ondermijning). Voorbeelden hiervan zijn arbeidsuitbuiting, infiltratie van horeca, illegale onderverhuur en illegale dumping van afval.

Quote

Je moet ondermij­ning op alle fronten aanpakken

woordvoerder gemeente

Ook binnen de gemeente zelf moeten ambtenaren zich meer bewust worden van ondermijningsactiviteiten. Bij het verstrekken van vergunningen zal dan ook voortaan meer onderzoek plaatsvinden.

,,Je moet het op alle fronten aanpakken. We moeten ook zorgen dat de integriteit van de abtelijke organisatie bewaard blijft.’’

Ambtenaren die vermoedens hebben van criminele activiteiten kunnen daarvoor terecht bij het nieuwe meldpunt. ,,Bij gemeenten komt veel informatie binnen. Maar als je het gevoel hebt dat er iets niet deugt, kon je daar niet veel mee. Nu kunnen die vermoedens terecht komen op een plek waar die worden onderzocht.’’ 

Signalen

De nieuwe data-analist van de gemeente gaat daar een belangrijke rol in spelen. Die verwerkt namelijk alle signalen en gegevens en kijkt of er patronen zijn te herkennen. De gemeente gaat op dit punt intensief samenwerken met politie, het OM, de Belastingdienst en Sociale Zaken. ,,Uiteindelijk moet dit ervoor zorgen dat Nissewaard een veilige gemeente is.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!