Volledig scherm
Wethouder Jan-Willem Mijnans. © AD

Nissewaard baalt van kabinet: 'Statushouder gaat nog altijd voor'

Nissewaard baalt van de 'symboolpolitiek' van het kabinet: statushouders moeten wel degelijk nog altijd met voorrang een huis krijgen, hoe anders ook is beloofd.

Wethouder Jan Willem Mijnans van de tweede gemeente in het Rijnmondgebied vindt het 'te simpel' zoals het kabinet de wet wijzigde. Gemeenten hoeven sinds medio vorig jaar niet langer asielzoekers met een verblijfsvergunning met voorrang een huis te geven. ,,Dat klinkt mooi, maar regel dat dan ook goed met de provincie. Want die legt ons nog altijd een taakstelling op: wij moeten in een half jaar ruim zestig statushouders snel een huis aanbieden. Doen we dat niet dan neemt de provincie de regie over.'' Dat houdt in dat de provincie bepaalt welke sociale huurwoningen in Spijkenisse voor statushouders zijn.

Krom

Dat is nog nooit gebeurd, Nissewaard regelt altijd met de corporaties dat er voldoende huizen zijn, zegt Mijnans, maar het beleid is op deze manier wel krom, vindt hij. ,,Ik baal ervan. Omdat er druk is op de woningmarkt haalt het kabinet de urgentie van statushouders eraf. Maar dat is zo'n fractie op het totaal. Dat is symboolpolitiek.''

Quote

Ik baal ervan

Jan Willem Mijnans

Mijnans staat niet alleen. De Zuid-Hollandse PVV heeft Gedeputeerde Staten om uitleg gevraagd over uitlatingen van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Zij zei vorige week dat de meeste gemeenten in ons land statushouders nog altijd voorrang geven bij de toewijzing van huizen, hoewel dat niet meer verplicht is.

Rotterdam zegt daarentegen dat het geen probleem heeft. ,,Wij hebben vorig jaar meer statushouders geplaatst dan moest'', meldt woordvoerder Theo Breimer.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!