Volledig scherm
Verantwoordelijk wethouder Igor Bal is blij met de nieuwe aanpak. © AD

Nissewaard spoort veel meer bijstandsfraude op: nieuwe aanpak levert tonnen op

De gemeente Nissewaard heeft in 2018 veel meer gevallen van bijstandsfraude achterhaald. De gemeente haalde 770.000 euro op, terwijl dat een jaar eerder nog 285.000 euro was.

Het gaat om 92 zaken waarbij inwoners van Nissewaard onterecht bijstand ontvingen. Dat was bijvoorbeeld omdat ze samenwoonden, bijverdienden of een huisje in het buitenland bezaten, zonder dat ze dat bij de gemeente gemeld hadden. De bijstandsfraudeurs hebben het te veel ontvangen bedrag terug moeten betalen en kregen, afhankelijk van de situatie, een boete.

Dat bijna drie keer zoveel fraude is opgespoord, komt door het nieuwe beleid van de gemeente. Ruim een jaar geleden schakelde ze het onderzoeksbureau Totta Data Lab in, dat een speciale methode hanteert om aan de hand van algoritmes fraude te kunnen 'voorspellen'. Ook ging de gemeente strenger controleren.

In 2018 kwamen bij de gemeente 175 meldingen binnen over vermoedens van bijstandsfraude. Een jaar eerder waren dat er nog 123. Een deel kwam via inwoners die bijvoorbeeld een verdachte situatie bij de buren zagen of via signalen bij de politie. Een ander deel kwam via Totta Data Lab. Al deze zaken zijn onderzocht. Van de 92 zaken waarbij er na onderzoek daadwerkelijk sprake bleek te zijn van fraude, kwamen er 25 aan het licht dankzij het onderzoeksbureau.

Deze resultaten zijn voor verantwoordelijk wethouder Igor Bal (VVD) belangrijk. ,,De bijstand is er alleen voor mensen die het echt nodig hebben. Daar staat of valt de maatschappij mee. Iedereen die er geen recht op heeft, moet worden gepakt.'' Hij hoopt dat de succesvolle opsporingsmethode afschrikwekkend werkt. ,,Ik hoop dat fraudeurs hierdoor bedenken dat ze beter zelf hun boterham kunnen verdienen.''

Bedrijven

In Nissewaard ontvangen momenteel ongeveer 2400 mensen een bijstandsuitkering. Aan het einde van de collegeperiode moet dat aantal gedaald zijn naar onder de tweeduizend, zo heeft Bal de raad beloofd. Dat is beter voor henzelf, maar ook voor bedrijven die staan te springen om werknemers en voor de financiën van de gemeente.

De eerste helft van 2019 laat vergelijkbare resultaten zien. ,,Het bedrag dat is opgespoord, is vergelijkbaar met vorig jaar deze tijd.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.