Jongeren zouden in een nog te bouwen techniekcampus in Spijkenisse moeten worden opgeleid voor een baan bij de ondersteundende bedrijven voor de haven.
Volledig scherm
PREMIUM
Jongeren zouden in een nog te bouwen techniekcampus in Spijkenisse moeten worden opgeleid voor een baan bij de ondersteundende bedrijven voor de haven. © Roel Dijkstra

Nissewaard wil duizend havenbanen binnenhalen

De komende tien jaar worden gebruikt om een zogeheten service valley in te richten op bedrijventerrein Halfweg/Molenwatering. Hier komen bedrijven te zitten die bijvoorbeeld onderhoudspersoneel leveren voor de haven en industrie of de havenbedrijven helpen bij de veranderde technieken tijdens de steeds verdergaande automatisering.

Nissewaard heeft besloten hierop in te zetten, op advies van onderzoekers van de Erasmus Universiteit. Zij ontdekten dat de werkgelegenheid binnen Spijkenisse en omliggende dorpen tussen 2009 en 2018 is gedaald van 23.236 naar 22.031 personen. De haven groeide in die periode met 18 procent en daarvan heeft Nissewaard niet geprofiteerd, concluderen Bart Kuipers, Martijn Streng en Harry Geerlings van de Erasmus Universiteit. Zij verwachten dat alsnog de vruchten van die groei kunnen worden geplukt. Maar dan moet de gemeente vol inzetten op het binnenhalen van die bedrijven. Dat kan volgens wethouder Léon Soeterboek (economische zaken, ONS) tot gevolg hebben dat zittende bedrijven die veel ruimte innemen op Halfweg/Molenwatering naar een nieuwd bedrijventerrein moeten verhuizen.