Volledig scherm
Van het half miljoen dat jaarlijks extra wordt uitgetrokken moeten Spijkenisse en omliggende dorpen er flink netter uit gaan zien. © John de Pater

Nissewaardse raad trekt uit ergenis over vele onkruid half miljoen extra uit

Het straatbeeld van Spijkenisse en omliggende dorpen moet er weer net snel zo netjes uitzien als vroeger. De gemeenteraad trekt voortaan een half miljoen extra per jaar uit om het ontsierende onkruid beter te bestrijden.

Onthutst zagen sommige raadsleden kort geleden bij een uitleg in het stadhuis in Spijkenisse wat tegenwoordig als acceptabel onderhoudsniveau wordt beschouwd: nog volop onkruid langs paaltjes en bomen op de stoep, tussen de tegels en langs de straatkanten. De oorzaak weten ze - onkruid mag van het rijk niet meer chemisch worden bestreden - maar het resultaat vinden ze tenenkrommend. 

ONS stelde daarom deze week in de begrotingsvergadering voor jaarlijks een half miljoen euro extra voor het beheer van de gemeente in te zetten. Dan kan nog meer met borstelen, schoffelen en het gebruik van stoom en heet water het onkruid worden 'uitgeput'.

Steun

De andere partijen steunden het voorstel, omdat ze weten dat het verloederde straatbeeld samen met hondenpoep de grootste ergernissen van de inwoners zijn. ,,We zien nu te veel onkruid op plekken waar we dat niet willen hebben'', zei ONS-raadslid Jeroen Postma.

Quote

We zien nu te veel onkruid op plekken waar we dat niet willen hebben

Jeroen Postma

Wethouder Jan Willem Mijnans (beheer, ONS) vroeg in de zomer de inwoners alsjeblieft een handje mee te helpen om het welig tierende onkruid weg te halen.

Vorig jaar bezuinigde de raad op het beheer, maar nu wordt daarop teruggekomen. Want hoe je woonomgeving eruit ziet, is van invloed op hoe je hem beleeft, staat in het omarmde ONS-voorstel. En dus wordt er vaker onkruid bestreden en gemaaid. Ook wordt voortaan sneller opgetreden als tegels op fietspaden losliggen. Vorig jaar leidde dat in Spijkenisse tot een valpartij waarbij twee scooterrrijders gewond raakten.