Volledig scherm
Een windpark op Goeree-Overflakkee. © RV

Op Goeree-Overflakkee geen nieuwe windmolens meer

Het eiland Goeree-Overflakkee krijgt er de komende tien jaar geen nieuwe windturbines meer bij. Volgens de gemeente is daar geen draagvlak meer voor bij de bevolking. Zij vindt dat andere gebieden nu aan de beurt zijn. De provincie Zuid-Holland is het daar wel mee eens.

De Rotterdamse regio staat de komende jaren voor een enorme opgave. Om bij te dragen aan de nationale klimaatdoelstellingen moeten er verspreid over dit gebied, onder meer op Voorne-Putten, nog veel windmolens bij. Veel inwoners zijn hier fel op tegen.

Goeree-Overflakkee, dat vanaf 2022 energieneutraal wil zijn, heeft de afgelopen jaren al heel veel windmolens geplaatst. Op het eiland wordt voor 225 megawatt windenergie opgewekt. Ter vergelijking: in de rest van de Rotterdamse regio is dat 150 megawatt. In de haven komt daar nog wel 300 megawatt bij.

Volgens het college van Goeree-Overflakkee leiden al die windturbines tot steeds meer weerstand onder de bevolking vanwege de enorme gevolgen voor het landschap. Het eiland wordt ook nog eens geconfronteerd met een groot windpark van 34 turbines aan de rand van het naastgelegen Schouwen-Duiveland. De gemeente heeft dan ook in een brief aan de provincie geschreven dat zij niet nog meer windmolens wil. De regio moet, in het kader van het landelijk Klimaatakkoord, met en Regionale Energiestrategie (RES) komen. Gemeenten moeten nu aangeven welke bijdrage zij willen leveren aan de nationale doelstelling van 49 procent CO2-reductie in 2030.

,,Het draagvlak hiervoor is niet aanwezig in de samenleving. Ook het gemeentelijk coalitieakkoord biedt overigens geen ruimte voor de bouw van extra windturbines. In onze optiek zijn andere regio's nu aan zet'', schrijven burgemeester en wethouders.

Bijzonderheid

Gedeputeerde Han Weber van Zuid-Holland heeft begrip voor het standpunt van Goeree-Overflakkee. ,,Ik snap het wel. Zij hebben wel een bijzonderheid. Het eiland is straks CO2-neutraal en dat betekent dat ze straks meer energie opwekken dan ze gebruiken.'' Het eiland neemt dadelijk een derde van de windopgave van deze regio voor zijn rekening. ,,Ze hebben fors bovengemiddeld meegewerkt aan de windopgave. Het ligt niet voor de hand dat zij er nog meer krijgen.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.