Volledig scherm
Oplichters sturen nepbrieven uit naam van filmdistributeur Dutch FilmWorks (DFW). © Fraudehelpdesk

Oplichters sturen nepboetes voor illegaal downloaden films

Oplichters sturen nepbrieven uit naam van filmdistributeur Dutch FilmWorks (DFW), waarin wordt gevraagd om een schadevergoeding wegens het illegaal downloaden van een film. Onder anderen inwoners van Brielle, Ridderkerk, Spijkenisse, Nieuw-Beijerland, Achthuizen en Stad aan ’t Haringvliet hebben volgens de politie zo’n brief ontvangen. ,,Die zaak wordt door de recherche opgepakt’’, zegt een woordvoerder.

De Fraudehelpdesk heeft meldingen uit het hele land gekregen van mensen die de brief hebben ontvangen. DFW heeft naar buiten gebracht dat de brieven niet door het bedrijf zijn verstuurd.

De criminelen stellen in de brief dat een boete van 150 euro moet worden betaald, maar dat dit bedrag wordt verlaagd naar 52,74 euro als binnen acht dagen wordt betaald. De oplichters maken gebruik van het feit dat Duch FilmWorks vorig jaar aankondigde schadevergoedingen te zullen vragen van mensen die illegaal films downloaden.

De politie heeft de inwoners op Goeree-Overflakkee geadviseerd vooral niet te betalen. Overigens ging het in één geval om een vrouw van 80 jaar die geen computer heeft.