Volledig scherm
Het Havenbedrijf en Rijkswaterstaat bekijken hoe ze de Spijkenisserbrug (voor) en Botlekbrug (daarachter) minder vaak hoeven te openen. De brugheffingen zorgen voor een slechtere bereikbaarheid van Voorne-Putten. © Qphoto

Opluchting voor automobilisten: bruggen waarschijnlijk minder vaak open

In de loop van dit jaar hoeven automobilisten waarschijnlijk minder vaak en minder lang te wachten voor een geheven Botlek- en Spijkenisserbrug. Het Havenbedrijf Rotterdam gaat kijken of het openingsregime kan worden aangepast.

Het jarenlang lobbyen van de gemeenten op Voorne-Putten voor het minder vaak heffen van de beide bruggen lijkt vruchten af te werpen. Het Havenbedrijf is volgens Sander Kooijman van Bureau Buiten bereid te kijken of het mogelijk is dat verkeer minder last krijgt van de brug. Zijn bureau begeleidt een uitgebreid onderzoek naar een betere bereikbaarheid van Voorne-Putten.

Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf gaan samen bekijken of clustering van scheepvaart - dus het in één keer doorlaten van enkele schepen - soelaas biedt, zegt Kooijman. Daarbij zullen soms schepen langzamer moeten varen over de Oude Maas. Ook kan met de modernste technieken de heffingstijd mogelijk worden verkort.

Voorrang

De twee partijen gaan nu uitzoeken wat haalbaar is binnen de wettelijke regels. Want er moet wel worden voldaan aan de oude afspraak dat de zeescheepvaart voorrang heeft op het wegverkeer, ook in de spits.

Verkeerswethouder Igor Bal (VVD) van Nissewaard zegt blij te zijn 'dat met een open blik wordt gekeken hoe we dingen beter en slimmer kunnen doen'.

Sowieso gaat ook gekeken worden hoe de Spijkenisserbrug minder storingsgevoelig kan worden. Er zijn al veel sensoren vervangen. De bedoeling is dat er dit jaar afspraken komen dat een monteur bij een storing heel snel ter plaatse is. De brug die volgens de huidige planning van Rijkswaterstaat in 2023 en 2024 wordt gerenoveerd, had de afgelopen vijf jaar 87 storingen.

De verderop gelegen Botlekbrug werd in juli 2015 in gebruik genomen en had sindsdien 147 keer een storing. Sinds 23 oktober is er geen nieuwe meer bij gekomen.