Volledig scherm
PREMIUM
2009-04-27 00:00:00 HAARLEM - Een man zit met rol wc-papier op het toilet. ANP XTRA KOEN SUYK © ANP XTRA

Oproep lozing toiletwater harder aan te pakken: we moeten tussen de uitwerpselen zwemmen

Veel eigenaren van plezierboten lozen hun toiletwater nog steeds in recreatiewater. Hierdoor kunnen jaarlijks veel mensen die daar zwemmen ziek worden, aldus de PvdA. Het lozen van urine en ontlasting is sinds 2009 verboden, maar een verplichting om het toiletwater af te geven in de havens is er niet. De partij wil dat het waterschap Hollandse Delta hier meer op gaat handhaven.

Quote

Als je tussen de uitwerpse­len moet zwemmen, en dat maak ik echt mee, dan hoop je toch dat er een keer een goede aanpak komt.

Hennie Wiersma-den Dulk, PvdA Hellevoetsluis

Het waterschap, dat als taak heeft om vervuiling van water tegen te gaan, zou zich volgens PvdA'er Hennie Wiersma-den Dulk uit Hellevoetsluis wel wat actiever mogen opstellen op dit punt. Jachthavens hebben wel voorzieningen waar booteigenaren hun vervuilde toiletwater kunnen afgeven. Maar hier wordt slechts door een klein groepje gebruik van gemaakt. Vooral omdat controle ontbreekt, aldus de PvdA. 

,,In het Brielse meer zijn bijvoorbeeld elf haventjes en maar twee à drie plekken waar je het kunt afgeven. En bij die voorzieningen wordt juist weinig toiletwater afgegeven. De schepen die langer 'buiten' liggen, halen ook gewoon jerrycans bij de benzinepomp. Je hebt weinig zicht op morsen en vervuiling'', zegt Wiersma-den Dulk. Jachthavens in de regio bevestigen dat het toiletwater niet vaak wordt afgegeven. ,,In Hellevoetsluis weet ik dat bijvoorbeeld maar 5 procent van de boten dit deed.‘’