Volledig scherm
De gemeente Nissewaard verdient jaarlijks miljoenen aan het betaald parkeren. Vorig jaar ging het om een bedrag van bijna 3,2 miljoen euro. © john de pater

Parkeren op straat in Spijkenisse volgend jaar duurder

Parkeren in Spijkenisse wordt volgend jaar iets duurder. Ook de parkeerboetes gaan omhoog. Alleen het kortparkeertarief in de garage blijft 1 euro per uur. Parkeerders kunnen vanaf 2 januari betalen met de nieuwe kentekenautomaten die de gemeente heeft besteld.

Nu betalen parkeerders in het centrum van Spijkenisse nog 2,70 euro per uur op straat. Dat wordt 2,75 euro. In de buitenste schil gaat het tarief van 1,90 naar 1,95 euro per uur.

Ook de naheffing op straat, als mensen niet of te weinig hebben betaald, gaat omhoog. In plaats van 62,70 euro moeten automobilisten dadelijk 64,50 euro betalen als ze worden betrapt door handhavers.

De gemeente verdient jaarlijks miljoenen aan het betaald parkeren. Vorig jaar ging het om een bedrag van bijna 3,2 miljoen euro. De inkomsten voor dit jaar zijn nog niet bekend, maar Nissewaard verwacht op basis van de eerste drie kwartalen van dit jaar een lichte stijging van 1,9 procent op straat en bijna 4 procent in de garages.

Ook in 2020 worden er meer inkomsten verwacht, aldus een gemeentewoordvoerder. Wel wijst hij erop dat de gemeente jaarlijks ook meer kwijt is aan het betaald parkeren. Zo bedroegen de totale kosten vorig jaar 4,6 miljoen euro.

Kentekenautomaten

De gemeente begint de komende weken met het plaatsen van de nieuwe kentekenautomaten, die over worden genomen van de gemeente Maastricht. De oude automaten blijven nog in gebruik tot en met 27 december. Vanaf 2 januari moeten bezoekers van Spijkenisse de nieuwe parkeermeters gebruiken. 

Die zijn aan de modernste eisen aangepast. Pinnen en contactloos afrekenen wordt mogelijk. De bewoners van het centrum krijgen een app waarmee ze de parkeerkosten van het eigen voertuig, maar ook die van de visite, digitaal afrekenen.

Veel parkeerders op straat in Spijkenisse maken gebruik van mobiele parkeerapps. Het gebruik hiervan is erg gestegen. Op dit moment is dat ongeveer 60 procent.