Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP - FREEK VAN DEN BERGH

Parkeren zonder kenteken? Tik 00-00-00 in

In het centrum van Spijkenisse moeten parkeerders vanaf vandaag bij het kopen van een kaartje op straat hun kenteken invoeren. Maar 'privacystrijder' Alfred Blokhuizen uit deze plaats zegt dat dat helemaal niet verplicht is.

Hij wijst op een uitspraak van de Hoge Raad uit 2016. Die bepaalde in een zaak van een vrouw die het verkeerde kenteken had ingevoerd toen ze parkeerde, dat zij niet fout zat. Een controleur had haar een boete opgelegd en de vrouw heeft dat tot aan de Hoge Raad aangevochten. De hoogste rechter bepaalde dat de boete onterecht was. Het kenteken is niet van belang, zolang de gebruiker kan aantonen dat er betaald is. Dat kon de vrouw.

Blokhuizen: ,,Mensen kunnen gewoon 00-00-00 intikken. Als ze na het betalen in de parkeerautomaten ook maar op de knop drukken dat ze een bonnetje willen. ,,Met dat bonnetje kun je dan een eventuele bekeuring aanvechten.''

Ook een bankafschrift, dat het bewijs is dat met de pinpas of via de telefoon is betaald, volstaat.

Privacyreglement 

Hijzelf doet het al jaren zo als hij met kentekenparkeren wordt geconfronteerd, zegt Blokhuizen. ,,De gemeente heeft geen belang bij nummerplaten. Er is nergens een privacyreglement wat ze met die gegevens doen. De gemeente lokt zo uit dat er een stroom bezwaarschriften komt. En waarom wordt dit systeem ingevoerd? Alleen om te voorkomen dat mensen hun parkeerkaartje doorgeven. De gemeente is dus bang om geld mis te lopen.''

Spijkenisse had al eerder kentekenparkeren maar dat werd vanwege falende automaten snel weer afgeschaft. Nu is volgens de gemeente de apparatuur veel beter.