Volledig scherm
Medewerkers ontdekten dat stukjes coating loslaten waardoor water in het systeem met glas zonnepanelen loopt. © AD

Peperdure busbaan die zonne-energie opwekt, is na week al kapot

De peperdure busbaan in Spijkenisse die zonne-energie opwekt, is nu al kapot. Dat heeft commercieel directeur Sten de Wit van uitvindersbedrijf SolaRoad bevestigd. Vorige week werd de testbaan feestelijk geopend.

Woensdag ontdekten medewerkers dat stukjes coating loslieten waardoor water in het systeem met glas zonnepanelen loopt. De coating die daarboven zit, moet de busbaan stroef houden. Totdat de boel is hersteld, staan er hekken om het stuk rijbaan van 100 meter naast de Groene Kruisweg en mogen er geen bussen overheen rijden.

Problemen

De Wit zegt dat er ook problemen zijn met een 50 meter lang stuk weg in Haarlemmermeer waarop eveneens het opwekken van zonne-energie wordt getest. Hier heeft de provincie Noord-Holland besloten zware rijplaten over het zonnewegdek heen te leggen.

Wat de oorzaak van de problemen op de beide proeflocaties is, wordt uitvoerig onderzocht, zegt de directeur. Hij verzekert dat onderzoeksinstituut TNO het systeem vooraf uitvoerig heeft getest. ,,Toen traden er geen problemen op.’’ Het is volgens De Wit nu te vroeg te zeggen wat de oorzaak van het loslaten van de coating is.

Zonnepanelen

In totaal staken de provincies Zuid- en Noord-Holland, TNO en aannemer Strukton 7 miljoen in dit testproject dat tot 2022 doorloopt. Dan moet duidelijk zijn of het systeem ook werkt op plekken waar zwaar verkeer overheen komt. Als dat het geval is, kunnen meer busbanen en wegen met zonnepanelen worden uitgerust. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Floor Vermeulen zegt dat graag te willen.

Het is voor het eerst dat zonnewegdekken op deze schaal in ons land worden getest. In Spijkenisse zou de busbaan op jaarbasis 30.000 kWh opleveren, goed om negen gezinnen van stroom te voorzien.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de regio Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!