Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Arie Kievit

Plan om huur in zonnepanelen te steken

Woningcorporatie Maasdelta Groep wil het geld dat zij aan het rijk betaalt als huurdersbelasting gebruiken om 1200 woningen in onze regio te verduurzamen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat huurders minder energiekosten hebben.

Het kabinet heft sinds 2013 belasting, bekend als de verhuurderheffing, aan de woningcorporaties. De corporaties betalen jaarlijks gemiddeld ruim twee maanden huur aan de schatkist. Dit jaar gaat het om een bedrag van 1,7 miljard. De woningcorporaties willen dat bedrag liever investeren om sociale huurwoningen veel sneller te verduurzamen. Hierdoor kunnen ze ook de energiekosten voor hun huurders verlagen. Zij roepen de regering op hieraan mee te werken.

Maasdelta Groep betaalt dit jaar en volgend jaar 23 miljoen euro verhuurderheffing aan het rijk. Met dat bedrag kan de corporatie ongeveer 1200 huurwoningen in onder meer Spijkenisse en Hellevoetsluis verduurzamen en op het niveau van energielabel B brengen. ,,Daarmee zorgen we goed voor de aarde en voor de portemonnee van onze huurders. Want zonder deze duurzame aanpassingen lopen de energielasten verder op'', aldus de verhuurder.

In totaal zouden zo in heel Nederland 100.000 huurwoningen kunnen worden aangepakt. Daarbij kan onder meer worden gedacht aan ingrepen zoals het plaatsen van zonnepanelen. Huurders zien hierdoor meteen de energierekening dalen. ,,Dit is de manier om draagvlak te creëren voor de energietransitie, juist bij bewoners met een smallere beurs.''

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.