Volledig scherm
In Brabant is de ‘snelheidsmeterspaarpot’ momenteel hot. © Provincie Noord-Brabant

Proef: keurig rijden levert geld op

Niet beboeten als je te hard rijdt, maar juist een beloning verstrekken als automobilisten zich keurig aan de snelheid houden. De gemeente Nissewaard doet op initiatief van de VVD onderzoek naar het ophangen van een ‘snelheidsmeterspaarpot’ die een wijk of straat geld kan opleveren. De provincie zou het potje moeten vullen.

In Brabant is deze spaarpot momenteel ‘hot’. In wijken of straten waar hard wordt gereden, is een snelheidsmeter opgehangen die inwoners beloont als ze in hun auto met de juiste snelheid langsrijden. Rijden ze te hard, dan gaat er geld af. Het bedrag dat de bewoners dan met zijn allen verzamelen, kan in samenspraak worden gestoken in de buurt.

Volgens VVD-raadslid Marijke van der Velden werkt dit systeem succesvol in de Brabantse gemeenten. Daar is een daling van het aantal hardrijders met 22 procent. De liberale kreeg voor haar motie om de haalbaarheid te onderzoeken de handen op elkaar van de voltallige gemeenteraad van Nissewaard. ,,Het te hard rijden in wijken en buurten is een van de grootste ergernissen van inwoners. Veel inwoners die wij spreken ergeren zich aan hardrijders in de eigen straat, met alle onveilige situaties van dien. Het is alleen een hardnekkig probleem.’’

De VVD probeert het rijgedrag op deze positieve manier om te buigen. ,,Op elke hoek van de straat een agent of flitspaal neerzetten, is niet realistisch’’, beseft Van der Velden. ,,Bovendien: dan schrijf je boetes uit. Wij denken dat automobilisten eerder beter rijgedrag gaan vertonen als we hun goede gedrag belonen.’’

Het geld dat wordt verdiend, kan volgens haar worden gestoken in een leuk straatfeest voor de bewoners of in extra bloembakken om de wijk op te fleuren. Wethouder Jan-Willem Mijnans (ONS) zegt best bereid te zijn met dit initiatief aan de slag te gaan. Hij gaat in overleg met de provincie, want die moet het potje vullen. Bekeken wordt dan ook hoeveel straten tegelijk kunnen meedoen aan het project.

In Rotterdam werd al in 2015 geëxperimenteerd met de spaarpot. Op de Nieuwe Binnenweg hing een snelheidsmeter die precies aangaf hoeveel geld er door de wijkbewoners was ‘verdiend’. Voor elke auto die zich aan de limiet van 30 kilometer per uur hield, kwam een cent binnen. Auto’s die te hard reden, zorgden ervoor dat er juist weer een cent afging. In totaal was er na driekwart jaar 1200 euro in kas.

Maar de Rotterdamse politie moest wel na een jaar erkennen dat er nog altijd te vaak te hard werd gereden over de Nieuwe Binnenweg. De snelheidsmeter werd korte tijd later weer weggehaald.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!