Volledig scherm
© ad

PVV'er die Salet aanviel, wil zelf burgemeester van Nissewaard worden

PVV-aanhanger Richard Oranje (57) is één van de acht burgemeesterskandidaten in Nissewaard. De naam van de Spijkenisser is in een document uitgelekt. 

Oranje, die zelf niet wil reageren, werd bij politiek Nissewaard bekend doordat hij voormalig burgemeester Mirjam Salet verbaal aanviel. Hij vroeg tijdens het spreekrecht voor inwoners tot tweemaal toe actie te ondernemen omdat Salet zich schuldig zou hebben gemaakt aan stembusfraude. Hij doelde daarbij op het te vroeg weggooien van stembiljetten na de raadsverkiezingen in maart. Salet zei haar handen in onschuld te wassen; dat ging al vele jaren zo in Spijkenisse. Ook wees Oranje de raad erop dat er iets mis was met de verkiezing: volgens hem konden er nooit zo veel stemmen per uur binnenkomen als de gemeente meldde.

Later zocht Oranje de media nadat hij was geschoffeerd door ONS-raadslid Pieter de Vos. Die vond dat hij moest stoppen met 'die onzin' over verkiezingsfraude.

Oranje, die op de achtste plek op de verkiezingslijst van de PVV Nissewaard stond maar niet in de raad terechtkwam, heeft donderdag 8 oktober een gesprek met commissaris van de koning Jaap Smit.

Vertrouwelijk

De woordvoerder van Smit zegt in een reactie op het uitlekken van de naam dat de provincie 'vertrouwelijk omgaat met de gegevens van de sollicitanten'. ,,Hoe ze het zelf doen, is aan hun.'' Bekend is dat de provinciebaas er niet van houdt als namen van kandidaten voortijdig op straat liggen. Soms wordt er zelfs een onderzoek gestart.

Fractievoorzitter Peter van der Velden van de PVV in Nissewaard onhoudt zich van elk commentaar. ,,Ik kan zelfs niet zeggen of ik in de vertrouwenscommissie zit die de burgemeesterskandidaten bespreekt.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!