Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

PVV-raadslid wil Groningse toestanden voorkomen: 'Staat van huizen vóór gaswinning opnemen'

Als begin januari wordt begonnen met het winnen van het eerste gas uit de bodem onder de Spijkenisser wijk Waterland, moet de staat van de woningen worden vastgelegd. ,,Dan zijn mogelijke schadegevallen gemakkelijker te behandelen'', vindt PVV-raadslid Anita Verweij.

Ze deed haar suggestie aan wethouder Igor Bal (VVD) van Nissewaard om te voorkomen dat 'Groningse toestanden' ontstaan. In die provincie zorgt de gaswinning al jaren voor verzakkingen en aardbevingen met grote schade aan woningen tot gevolg.

Maar volgens Bal is een vergelijking met Groningen niet mogelijk. ,,Qua schaal niet, qua bodemtype niet. Daar gebeuren compleet andere dingen dat hier in Spijkenisse de afgelopen vijftien, twintig jaar zijn gebeurd tijdens de gaswinning'', zegt hij.

Op verzoek van Verweij komt de NAM volgende maand de raadsleden uitleggen wat ze precies gaat doen. Dan kan de NAM vertellen of een inspectie van de huizen nodig is, vindt Bal. Hoewel de kans op schade door deskundigen op nihil wordt geschat, wil de wethouder wel dat de NAM de bewoners bekendmaakt met het schadeprotocol.

Volledig scherm
Igor Bal, wethouder gemeente Nissewaard © AD