Volledig scherm
De windmolens staan dicht achter de huizen in Geervliet en Heenvliet © arie kievit

Raad van State zet opnieuw streep door vergunning voor windmolens

De Raad van State heeft vandaag voor de derde keer de vergunning voor de acht windmolens achter Geervliet en Heenvliet vernietigd. Rotterdam stond ze vijf jaar geleden toe op het puntje van haar grondgebied, maar bewoners vochten dat aan. De hoogste bestuursrechter vindt dat de geluidsvermindering in de nacht niet goed geregeld is.

Na de rechter heeft ook de hoogste bestuursrechter voor derde maal de door Rotterdam verleende vergunning naar de prullenbak verwezen. De geluidseisen zijn niet goed geregeld. Niet alleen de bewoners die de molens op enkele honderden meters afstand hebben, krijgen daarmee hun zin, ook exploitant XL Wind. Het bedrijf vocht met succes aan dat er aanvullende eisen zijn gesteld voor geluidsvermindering. Dat is meer dan in de eerdere geluidsvoorschriften staat.

Vier jaar geleden zetten eerst de rechter en daarna de Raad van State voor het eerst een streep door de verstrekte vergunning, omdat omdat de bewoners niet over de komst van de 150 meter hoge turbines op enkele honderden meters van hun huizen waren ingelicht.

Staatscourant

Het bestuur van de havenstad had dat alleen in de Staatscourant gepubliceerd en die leest een doorsnee-inwoners niet, stelde de rechter. Rotterdam moest de procedure opnieuw doen, bevestigde de Raad van State.

Vervolgens verleende Rotterdam opnieuw een vergunning, maar ook die werd vernietigd omdat de geluidseisen niet duidelijk genoeg waren. En nu is het geluid volgens de Raad van State nog steeds niet goed geregeld.

Uitgebreid onderzoek

Advocaat Renata Königel van de omwonenden verwacht dat Rotterdam nu een uitgebreide milieu-effectrapportage (MER) zal laten maken om duidelijke voorschriften te krijgen. ,,We zijn met de uitspraak niet ontevreden. De bewoners zijn blij dat nu serieus naar hun klachten over geluidsoverlast wordt gekeken.’’

Wethouder Arno Bonte van Rotterdam (duurzaamheid, GroenLinks) heeft nog niet gereageerd. Hij moet beslissen of er nu toch een MER wordt gemaakt. Enkele maanden geleden zei een Rotterdamse ambtenaar, belast met windmolenzaken, op een bijeenkomst over turbines in Hoogvliet te verwachten dat er voor het maken van een MER zal worden gekozen.