Volledig scherm
Chris Hottentot (r) en Tom den Daas liepen vanavond weg uit de raadsvergadering. © Fotomontage AD

Raadsleden lopen uit protest over Oudenhoorn de zaal uit

De raadsleden Chris Hottentot en Tom den Daas van Nissewaard Lokaal zijn vanavond uit protest weggelopen uit de raadsvergadering in Spijkenisse.

Ze weigerden mee te stemmen over een voorstel om genoegen te nemen met de door de provincie opgelegde 9,5 miljoen euro voor de ‘verkoop’ van Oudenhoorn per 1 januari aan Hellevoetsluis. Hellevoet dreigt opeens 1,5 miljoen minder te betalen. ,,We staan voor een duivels dilemma’’, zei Hottentot. ,,Enerzijds hebben we gezegd mee te werken aan de grenscorrectie, maar anderzijds willen we onze eigen inwoners niet duperen. Dit is de schuld van ONS, ChristenUnie en de SP.’’

Want die partijen hadden voor de zomervakantie volgens hem al ‘ja’ moeten zeggen tegen de grenscorrectie. Toen was het bod van de provincie nog 10,9 miljoen. Met één stem meer, door twee vakantiegangers in het voorstanderskamp, blokkeerden de drie partijen de ‘verkoop’, waarop de provincie een onafhankelijke derde de boel liet narekenen. Die kwam op het lagere bedrag uit.

Verantwoordelijkheid

ChristenUnie/SGP-voorman Bernard Tebrugge en CDA’er Bart Overgaauw verweten de twee raadsleden weg te lopen voor hun verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger. Voor de actie was flink wat hoon.

De rest van de raad stemde daarna voor het voorstel. Pieter de Vos (ONS) zei dat de provincie de gemeente nu tegemoet is gekomen door toe te staan versneld 500 huizen te bouwen. Dat was voor de zomervakantie nog erg onduidelijk.

Kritiek was er van de raadsleden op de rol van oud-gedeputeerde Rogier van der Sande (VVD). Hij bemoeide zich persoonlijk met de zaak, omdat hij vond dat de inwoners van Oudenhoorn was beloofd dat ze na de fusie tussen Spijkenisse en Bernisse tot Nissewaard aan Hellevoetsluis zouden worden toegevoegd. ,,De rol van de provincie is schandelijk, onbehoorlijk en onacceptabel’’, vond SP-raadslid Fred Hulst. Hij vond dat nu Hellevoetsluis minder wil betalen de zaak voor de rechter moet komen. Maar de andere partijen wilden dat niet. Wel verwachten ze dat Hellevoet zich aan de eerdere afspraken houdt.

Volledig scherm
De raadsleden liepen weg uit de raad. © AD