Volledig scherm
Van Hoey Smith waarschuwt reeën met lawaai. © john de pater

Reekalf op eiland in gevaar door grasmaaier

Reeën trekken steeds verder Voorne-Putten op, met verstrekkende gevolgen. Zo lopen jonge reekalfjes in het maaiseizoen een groot risico om onder de machine terecht te komen. 

Het hoge gras is een aantrekkelijke omgeving voor een ree met kalfjes, maar ook een levensgevaarlijke. Want terwijl moeder ree op de vlucht slaat zodra ze een draaiende motor hoort, blijven haar pasgeboren kalveren plat op de grond liggen.

Natuurbeschermers Ies Klok en Jacqueline van Hoey Smith uit Rockanje hebben daarom een dringend advies voor inwoners die gaan maaien: jaag dieren eerst weg en inspecteer het terrein als het kan. Zelf doen ze dit door twee pannendeksels tegen elkaar aan te slaan en hun honden voor hen uit te laten lopen.

Een ander advies: begin in het midden met maaien en eindig aan de buitenrand. Dan kunnen dieren op tijd vluchten. Ligt er nog een kalfje in het gras? Raak het nooit aan, want dan stoot moeder door de mensengeur haar jong af. Pak het met gras en al op en verplaats het naar de bosrand.

Natuurgemeente

Van Hoey Smith is jager en één van de twee personen op Voorne met een bijzondere machtiging om reeën ‘uit hun lijden te mogen verlossen’. Omdat deze dieren steeds verder het eiland optrekken, is dat tegenwoordig zo’n zestig keer per jaar nodig. Een paar jaar terug was dit nog zo’n vijf keer. ,,Het went nooit om een dier in nood te zien’’, benadrukt ze.

Veel te weinig mensen beseffen volgens haar dat ze in een natuurgemeente leven. Voor mensen kan dat gevaarlijk zijn. Reeën steken regelmatig met schemer de plattelandswegen over en zelfs de drukke N218 en N57 mijden ze niet.

Hek met spijlen

Mensen veroorzaken, op hun beurt, onnodig gevaarlijke situaties voor de dieren. Veel tuinen hebben hekken met spijlen. Een ree in paniek springt er niet overheen, maar wil er dwars doorheen en blijft steken. ,,Als de heupen breken, dan moeten we ze helaas afmaken.’’ En dat terwijl de oplossing simpel is. ,,Span wat gaas tussen de spijlen. Dan springen ze er wél overheen.’’

Een opmerkelijk verschijnsel is dat mensen een kalfje of ander jong wild mee naar huis willen nemen. Het advies van Van Hoey Smith luidt: doe dat nooit: ,,Moeder staat altijd ergens te kijken en te wachten tot de kust weer veilig is om haar jong te voeden of te verplaatsen.’’