Volledig scherm
Winkelketen Action. © ANP XTRA: Lex van Lieshout

Roddel en achterklap loopt uit de hand in de Action

Roddel en achterklap tussen twee families uit Spijkenisse leidde op 1 februari tot een fikse knokpartij bij de Action in Spijkenisse. Een vrouw (33) sloeg een andere vrouw in het gezicht en bedreigde haar. Een taakstraf is het gevolg.

De verdachte kreeg van de politierechter een taakstraf van 40 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet zij het slachtoffer 380 euro aan schadevergoeding betalen.

Verdachte, slachtoffer en hun familieleden waren bevriend. Maar volgens de verdachte werden de families uiteen gedreven door roddels. Daarna zou de vrouw telkens zijn bedreigd en lastiggevallen. Er zou al eerder een incident zijn geweest in een Plus supermarkt.

In de Action liep het daarna uit de hand. ,,Wat kijk je nou?’’, zou de verdachte tegen het slachtoffer hebben gezegd bij de kassa. Getuigen zagen hoe de ene vrouw uithaalde en het slachtoffer tegen een stellingkast sloeg. Daarna zou ze geroepen hebben: ,,Ik ga je doodslaan met je moeder erbij.’’ En: ,,Ik ga je begraven.’’

Gevolgen 

Camerabeelden uit de winkel registreerden het slaan. Het slachtoffer liep een hersenschudding op. De vrouw kon een paar dagen niet werken en moest een examen Duits voorbij laten gaan. Ook zou ze sinds het incident aan hyperventilatie lijden.

De verdachte bekende het slaan, maar weersprak de doodsbedreiging. ,,Als ik dat had gezegd, had ik het ook gedaan.’’ Ze zei te hebben geslagen omdat ze dacht zelf een klap te zullen krijgen. Haar advocaat beriep zich daarom op noodweer. Het slachtoffer had de bedreigingen volgens de advocaat, als ze al gezegd zijn, niet letterlijk moeten opvatten.

Het Openbaar Ministerie verwierp het pleidooi en eiste 40 uur taakstraf. ,,Wat er zich tussen de families ook heeft afgespeeld, geweld is ontoelaatbaar.’’ De politierechter was het daar weliswaar mee eens, maar legde de helft van de geëiste taakstraf voorwaardelijk op.