De wethouder zag gisteren zelf hoe hoog de windmolens boven de woningen in Geer- en Heenvliet uittorenen.
Volledig scherm
De wethouder zag gisteren zelf hoe hoog de windmolens boven de woningen in Geer- en Heenvliet uittorenen. © Arie Kievit

Rotterdam laat acht windmolens staan

De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (D66) peinst er niet over om de acht windmolens langs het Hartelkanaal, achter Geervliet en Heenvliet, weg te halen. Hij zei dat gisteren op een bewonersavond in Geervliet.

In het hol van de leeuw werd hij bestookt met vaak emotionele reacties van zo'n 160 bewoners die het onbegrijpelijk vinden dat hij doof is voor 5.230 klachten over de windmolenherrie. ,,Samen met exploitant XL Wind moeten we kijken hoe we de ergste overlast kunnen verminderen'', zei Langenberg.

De molens weghalen gaat hem te ver. De provincie eist dat Rotterdam op z'n grondgebied tientallen windmolens neerzet. En die bij Geervliet en Heenvliet voldoen volgens de Raad van State aan de normen, aldus de wethouder.

Oud-burgemeester Bert Broekhuis van de vroegere gemeente Bernisse vroeg zowel Langenberg als de milieudienst DCMR bij de rijksoverheid aan te kaarten dat de geluidsnormen twijfelachtig zijn als er zó veel klachten binnenkomen. Hij oogstte daarmee applaus.

Judasgeld
Langenberg adviseerde de bewoners een schadevergoeding aan te vragen als ze vinden dat hun woongenot is aangetast. Ook wil hij dat XL Wind een deel van haar winst in een leefbaarheidspot voor de dorpen steekt. ,,Dat is Judasgeld'', klonk het uit de zaal. De bewoners maakten duidelijk dat ze geen geld willen, maar dat de windmolens weg moeten. Wethouder Christel Mourik (VVD) van Nissewaard wil dat ook het liefst. ,,Maar je kunt niet om de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heen'', zei ze.