Volledig scherm

Rustige demonstratie tegen vluchtelingenopvang

UpdateDe inloopmiddag en -avond over de opvang van 250 vluchtelingen in Spijkenisse is dinsdagavond rustig verlopen. Een groep van eerst 30 en later 100 demonstranten riep leuzen als 'Azc, weg ermee' en hield een fluitprotest op enige afstand van het stadhuis. De politie hield met veel manschappen toezicht en hoefde niet in te grijpen.

Volledig scherm
Met t-shirts met duidelijk opschrift, een vlag en een spandoek protesteerde een groep van zo'n twintig demonstranten maandag tegen de komst van een vluchtelingenopvang in Spijkenisse. © John de Pater

Zo'n 200 omwonenden van het bedrijventerrein Halfweg, waar de asielzoekers in een deels leegstaand kantoor worden ondergebracht, kwamen poolshoogte nemen op de bijeenkomst in het stadhuis. Zij uitten vooral hun zorgen over hun veiligheid en die van hun familieleden als er groepen vluchtelingen door de wijk wandelen.

De politie, het COA en gemeentebestuurders probeerden hen gerust te stellen. Soms liepen de gemoederen hoog op. Zo werd burgemeester Mirjam Salet door één bezoeker flink verbaal bejegend, maar ze wist door kalm te blijven hem tot bedaren te brengen. Ook buiten bleef het rustig, mede doordat de politie in groten getale aanwezig was. Bij het politiebureau, op een steenworp afstand van het stadhuis, stond de Mobiele Eenheid met een bus paraat. Maar de ME hoefde niet in actie te komen.

Pegida
Onder de betogers, van wie sommigen protestborden bij zich hadden, bevonden zich ook leden van de actiegroep Pegida. De politie liet hen aan de overkant van het stadhuis demonstreren om confrontaties met bezoekers te voorkomen.

Dinsdagavond praat de politiek over de opvang die in juli open moet gaan. Op dinsdag 22 maart wordt in een ingelaste raadsvergadering het besluit over de komst van de aanvullende vluchtelingenopvang, zoals het mini-azc officieel heet, genomen. Een groep Spijkenissers heeft al aangekondigd vlak van tevoren een stil protest te houden.

Volg AD Voorne-Putten ook op Facebook.