De treinen rijden binnen enkele jaren om de paar minuten
Volledig scherm
De treinen rijden binnen enkele jaren om de paar minuten © ANP

Schiedam blijft intercity-station: ‘Goed nieuws voor Voorne-Putten’

Opluchting voert de boventoon nu bekend is geworden dat Schiedam Centrum een intercity-station blijft. ,,Dit is goed nieuws voor Voorne-Putten’’, zegt wethouder Igor Bal (VVD) van Nissewaard die denkt dat het vele lobbyen resultaat heeft gehad.

,,Vanuit Spijkenisse is het met de metro 17 minuten naar Schiedam. Daar rijdt vanaf 2025 elke paar minuten een trein naar Den Haag of Rotterdam. Dat brengt dus veel banen qua reistijd dichterbij’’, juicht hij. ,,Een baan in Den Haag wordt zo acceptabel.’’

Het rijk, de provincie en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag zijn vanmorgen overeengekomen dat de vier treinsporen tussen Rotterdam Centraal Station en Schiedam Centrum blijven behouden. Door de ombouw van de Hoekse Lijn naar metro worden er sinds april 2017 twee treinsporen niet meer gebruikt. Die sporen zullen nu worden aangepast en vernieuwd, zodat er in 2024 per uur over de vier sporen in totaal vier intercity’s en zes sprinters kunnen rijden. De kosten voor het project – tussen de 20 en 30 miljoen euro – worden door de partijen gezamenlijk gedragen.

400.000 inwoners

Schiedam Centrum is volgens de Schiedamse wethouder Jeroen Ooijevaar het vervoerknooppunt voor 400.000 inwoners uit de wijde regio. ,,Met het behoud van de vier sporen is de mobiliteit voor hen gewaarborgd.’’

Wethouder Bal van Nissewaard zegt het mooi te vinden dat het lobbyen van de afgelopen jaren, dat onder anderen politici uit Spijkenisse en Hellevoetsluis deden, resultaat heeft opgeleverd. Lange tijd zag het er namelijk naar uit dat Schiedam z'n intercity-status zou kwijtraken.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Voorne-Putten. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.