Scholen in Rotterdamse regio willen vierdaagse schoolweek

VideoSchoolbesturen van basisscholen in de Rotterdamse regio willen een vierdaagse schoolweek. Op deze manier hopen zij het hoofd te kunnen bieden aan de enorme werkdruk en het tekort aan leraren.

Volledig scherm
Stakende leraren kwamen vanmorgen bijeen in Abbenbroek. © AD/Ilah Rubio
Quote

Zoals het nu gaat, kan het niet doorgaan

Schooldirecteur Hjalmer de Winter

Leraren in de gemeenten Nissewaard (Spijkenisse), Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne kampen, net als in de rest van Nederland, met een hoge werkdruk. Daarnaast kampt het eiland, onder meer vanwege de vergrijzing, met een groot tekort aan leerkrachten. Invallers zijn lastig te vinden. De scholen hebben een gezamenlijke poule van invallers in het leven geroepen, maar ook daarmee is het probleem nog niet opgelost. 

De verwachting is dat er over drie jaar een tekort van 60 fte is op het eiland. ,,Dat zou betekenen dat iedere dag één klas geen onderwijs zou krijgen’’, zegt schooldirecteur Hjalmer de Winter van OBS Het Palet in Hellevoetsluis. Hij vertelt dat het voor scholen steeds lastiger wordt om kinderen goed onderwijs te geven. De Winter moet dagelijks, als collega’s zich ziek melden, op zoek naar creatieve oplossingen om te voorkomen dat kinderen naar huis worden gestuurd. ,,Zoals het nu gaat, kan het niet doorgaan. Het zal anders moeten.’’