Volledig scherm
Het huidige schoolplein van De Rank. © Facebook

School De Rank krijgt 'groen-blauw' plein

De Rozenburgse basisschool De Rank krijgt een 'groen-blauw' schoolplein. Dat houdt in dat er extra struiken en bomen bij komen en dat er voor de opvang en afvoer van regenwater wordt gezorgd. Dat betekent bij extreme regenbuien minder waterplassen bij school en in de wijk.

De gemeente Rotterdam heeft De Rank en vijf andere scholen een subsidie verleend van in totaal zes ton. Voorwaarde is wel dat na schooltijd alle kinderen uit de buurt op het vernieuwde schoolplein kunnen spelen.

Hoe De Rank zijn schoolplein inricht, is aan het schoolbestuur. Zolang het maar een avontuurlijke buitenruimte is die uitnodigt tot spelen en buitenlessen. Als scholieren meer buiten zijn en meer bewegen, bevordert dat de concentratie en geeft dat rust, is de gedachte hierachter.

Veel animo

Bij de basisscholen in Rotterdam bestaat veel animo voor een groener en klimaatvriendelijker plein. In totaal deden 36 besturen een aanvraag voor de subsidie. De gemeente koos voor zes scholen in een buurt met weinig groen en regelmatig wateroverlast.

De subsidie is niet alleen bedoeld voor een ontwerp, het aanleggen en het beheer van het schoolplein, maar ook voor activiteiten voor buurtkinderen. De zes nieuwe schoolpleinen zijn volgend jaar klaar. De gemeente onderzoekt nu of er nog een tweede subsidieronde komt. Dan zouden ook andere Rozenburgse scholen kunnen meedingen naar de ongeveer ton subsidie voor een 'groenblauw' schoolplein.

De nu vrijgemaakte subsidie van zes ton maakt deel uit van Rotterdam gaat voor groen, een programma waarmee de gemeente de komende jaren samen met bedrijven, bewoners en woningcorporaties wil zorgen voor twintig hectare extra groen in de op veel plekken 'versteende' stad. Het is niet voor het eerst dat Rotterdam bijdraagt aan groenere schoolpleinen. Een aantal jaren geleden werd subsidie verstrekt vanuit het programma Kansrijke wijken.