Volledig scherm
PvdA-raadslid Willem Heijdacker © Sanne Donders

'Snel om de tafel over problemen spoedzorg'

Zo snel mogelijk moet een werkgroep vanuit de gemeenteraad van Nissewaard praten over de problemen met de spoedzorg op Voorne-Putten. Dat wil de PvdA, die daarbij ook vertegenwoordigingen van de andere gemeenten om de tafel wil hebben.

PvdA-raadslid Willem Heijdacker heeft burgemeester en wethouders van Nissewaard gevraagd wanneer de in het coalitieprogramma beloofde werkgroep eindelijk van start gaat. Haast is volgens hem geboden, omdat de ambulancezorg écht beter moet. "De aanrijtijden van de ambulances voor spoedritten voldoen al lange tijd niet aan de wettelijke normen'', weet de Spijkenisser. In schriftelijke vragen aan het college stelt hij dat in ruim 18 procent van de gevallen ambulances te laat arriveren bij een acute medische noodsituatie.

Personeelstekort

Afgelopen week bleek uit onderzoek dat de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) kampt met een personeelstekort. Dat is verergerd doordat de organisatie te laat heeft gereageerd op de pensionering van verpleegkundigen, veel verplegers de ziekenauto vaarwel zeggen en de AZRR te weinig doet om ze te behouden. De inspectie Gezondheidszorg is bezorgd en de PvdA deelt dat, aldus Heijdacker.

Hij wil dat de wethouder hierover in de slag gaat met de Veiligheidsregio en ook dat Nissewaard zelf kijkt of het aan verbetermaatregelen een bijdrage kan leveren.

Blij is de PvdA met het besluit van de vier gemeenten op Voorne-Putten de oorzaken van het niet halen van de aanrijtijden in spoedgevallen te laten onderzoeken door een bureau. Daarbij zouden van de Nissewaardse coalitiepartij ook bewoners moeten worden betrokken die kennis van zaken en ervaring hebben op het gebied van spoedzorg.

Een groot deel van de problemen zijn volgens Heijdacker te verklaren: het Spijkenisse Medisch Centrum is geen volwaardig ziekenhuis meer, waardoor ambulances mensen naar ziekenhuizen buiten het eiland moeten brengen. Bovendien wordt een spoedeisende hulp in de nacht node gemist en is de druk op de huisartsenpost in Spijkenisse fiks gegroeid na de sluiting van de post in Hellevoetsluis.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!