Volledig scherm
Twee bezoekers en een agent moesten na het gevecht in Zuidland aan een hoofdwond worden behandeld. © Teun Kweekel

Spiegel herinnert agent elke morgen aan horrornacht

Voor het met bierflessen verwonden van twee feestvierende Zuidlandse jongeren én een politieagent zijn gisteren drie Roemenen veroordeeld tot celstraffen van vier, drie en twee maanden.

De Roemenen van 41, 31 en 23 jaar waren niet bij de zitting aanwezig, de 37-jarige politieman wel. Hij beleefde een horrornacht, vorig jaar mei. De agent was opgeroepen om een ruzie te sussen op een grasveld aan de Kerkstraat. Daar vierden dorpsjongeren een feestje, waarbij een groepje Roemeense arbeidsmigranten mee wilde doen en gratis bier wilde drinken. Toen ze werden geweigerd, haalden ze versterking en bekogelden ze de jongeren met bierflessen en sloegen op hen in. De snel gearriveerde politie werd ook onder vuur genomen.

Quote

Toen het rustiger werd, dacht ik: hoe vertel ik wat er is gebeurd aan mijn dochtertje van 5.

Verwonde politieagent

,,Ik voelde opeens een scherpe pijn en er stroomde bloed over m'n gezicht. Ik probeerde m'n politietaak toch zo goed mogelijk uit te voeren'', las de rechter voor uit de verklaring van de getroffen politieman. Deze had een wond van drie centimeter op z'n voorhoofd die moest worden gehecht. ,,Toen het rustiger werd, dacht ik: hoe vertel ik wat er is gebeurd aan mijn dochtertje van 5. Dat gaf me een verdrietig gevoel'', zo stond ook in de verklaring. De politieman had tijd nodig om zijn werk weer aan te kunnen. ,,En als hij die nacht al even vergat, herinnerde de spiegel hem daar de volgende morgen wel weer aan'', sprak de officier van justitie over het litteken dat blijvend zichtbaar is.

Zij vindt dat geweld tegen politiemensen zwaar moet worden bestraft. Daarom eiste ze celstraffen tegen de drie mannen die ook twee bezoekers met de bierflessen hoofdwonden bezorgden. De rechter nam dat over en bepaalde bovendien dat de drie zo'n 2000 euro smartengeld moeten betalen aan de slachtoffers.

Het gevecht zorgde een tijd voor onrust in Zuidland. De rust is er weergekeerd, de Roemenen zijn vertrokken. De verwonde politieman werkt er ook niet meer.

Stress

Hij betreurt het dat hij het trio gisteren niet in de ogen kon kijken. ,,Ik had hun verhaal willen horen. En ze laten zien wat ze veroorzaakt hebben. Als ik nu weer een soortgelijke oproep krijg als die avond, voel ik direct de stress weer in m'n lichaam schieten. Gelukkig kan ik er nu mee omgaan, maar dit zal me altijd bijblijven.''

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws van Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.