Volledig scherm
De vorige Duitse kerstmarkt trok veel publiek. © John de Pater

Spijkenisse breidt Duitse kerstmarkt uit

Spijkenisse krijgt volgende maand een grotere en langer durende Duitse kerstmarkt dan vorig jaar. Er komen ditmaal ook volop kramen verspreid door de centrumstraten te staan.

Centrummanager Jos Vijgen zegt dat de winkeliers hebben geluisterd naar de kritiek van bezoekers van de eerste editie. Weliswaar zorgde de Duitse kerstmarkt vorig jaar vooral in de weekends voor lange files voor de parkeergarages, maar sommige mensen morden na afloop ook. Ze vonden dat er te veel houten chalets op de winkelpleinen stonden waar alleen maar eten en drinken te koop waren. 

In het centrum deden ook een aantal winkeliers en een enkele ondernemer van buiten met kramen een duit in het zakje, maar toch wilden de mensen meer kerstspullen kunnen kopen. Daar wordt op ingesprongen door op de zaterdagen 16, 23 en 30 december kramen met allerhande producten die met kerst te maken hebben neer te zetten in de Voorstraat, de Nieuwstraat en de Breestoep, legt Vijgen uit.

Bovendien is besloten de Duitse kerstmarkt twee weken te laten duren. Vaak kunnen mensen tot 21.00 uur terecht bij de kersthuisjes en winkels.

De centrummanager hoopt dat het opnieuw stormloopt op de Duitse kerstmarkt en pareert de kritiek dat er te veel warm eten en drankjes werden verkocht. ,,Zo is het in Düsseldorf en Oberhausen ook. Maar we vinden wel dat we naar de mensen moeten luisteren.''

Vuurkorven

Er komen opnieuw zo'n veertig chalets op de winkelpleinen en er wordt voor sfeervolle kerstmuziek gezorgd. In het centrum worden op veel plekken kerstbomen neergezet. De vuurkorven keren ook terug, maar het worden er wat minder dan vorig jaar. De organisatie wil voorkomen dat er in de buurt van winkels en met veel mensen op de been gevaarlijke situaties ontstaan. De opening van de Duitse kerstmarkt wordt vermoedelijk verricht door burgemeester Mirjam Salet op het theaterplein, waar ook de typische Duitse huisjes komen te staan. Vijgen probeert nog een groep schoolkinderen bij de opening te betrekken.

De kosten van de kerstmarkt worden gedragen door de gezamenlijke winkeliers die een bedrijveninvesteringszone (BIZ) zijn begonnen. Dat deden ze om elk een financiële bijdrage te leveren aan aantrekkelijke activiteiten voor het stadscentrum. De ondernemers kunnen de inkomsten van extra bezoekers goed gebruiken. De gemeente is ook blij met meer betalende parkeerders in haar garages.