Volledig scherm
Spijkenisse medisch centrum Paul van der Velden © john de pater

Spijkenisse Medisch Centrum wordt niet verder uitgebreid

Het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) zal niet uitgroeien tot een volwaardig ziekenhuis. Hierop wordt zowel door enkele lokale als landelijke politici aangedrongen. Maar volgens bestuurder Paul van der Velden is er geen enkele intentie om het ziekenhuis verder uit te breiden.

Hij is er juist van overtuigd dat steeds meer ziekenhuizen in Nederland uiteindelijk voor het model van het SMC zullen kiezen. Het Medisch Centrum, de opvolger van het failliet gegane Ruwaard van Putten Ziekenhuis, biedt nu geen ingewikkelde acute zorg, zoals intensive care, verloskunde en eerste harthulp.

Expertisecentrum

Quote

Op de zorgkaart scoren we een 8,9. Dat is het hoogste cijfer in Nederland

Paul van der Velden

Patiënten die deze zorg nodig hebben, moeten naar ziekenhuizen in Rotterdam of Dirksland. De bestuurders van SMC hebben hier bewust voor gekozen omdat het ziekenhuis anders financieel niet rendabel is. De afgelopen jaren zijn er al enkele functies bijgekomen. Het ziekenhuis wil de komende jaren ook uitgroeien tot expertisecentrum voor onder meer slaapstoornissen, bekkenbodemproblemen en niersteenbehandelingen. Ook werkt het ziekenhuis, onder een dak, samen met Buurtzorg. ,,Een concept dat uniek is in Nederland en waarin we landelijk een voortrekkersfunctie vervullen'', vertelt Van der Velden.

,,Ons model is naar onze overtuiging toekomstbestendig. We hebben geen enkele intentie om daar nog meer functies aan toe te voegen. Dat is gewoon niet te betalen met een omzet van 50 miljoen. Onze patiënten waarderen het ook. Op de zorgkaart scoren we een 8,9. Dat is het hoogste cijfer in Nederland.''

Keuren

Van der Velden en zijn medebestuurder Peter Langenbach zijn zo zeker van de kwaliteit van de aangeboden zorg, dat ze het ziekenhuis door een externe instantie laten keuren. De NIAZ gaat onder meer kijken of alle processen op orde zijn en de medische instelling aan alle eisen voldoet. Het ziekenhuis wordt daarvoor in november drie dagen lang doorgelicht door externe deskundigen. ,,Wij hebben ze uitgenodigd omdat we ons toetsbaar op willen stellen en een kwaliteitskeurmerk willen hebben. Voor ons is het heel belangrijk om getest te worden door een externe instantie zodat we weten of we aan alles voldoen.''

Zij verwachten dat het SMC de test doorstaat. ,,We deden vorig jaar een proef om te kijken waar de puntjes op de i moesten. Dat bleken er niet veel te zijn. We hebben er dus alle vertrouwen in dat we het gaan halen.'' Voor de bewoners van Voorne-Putten is het volgens hen goed om te weten dat het goed gaat met hun ziekenhuis, dat er expertises bijkomen en dat er vertrouwen is van de banken.