Alfred Blokhuizen toen hij werd opgepakt bij een Greenpeace-actie op Schiphol.
Volledig scherm
Alfred Blokhuizen toen hij werd opgepakt bij een Greenpeace-actie op Schiphol. © AD

Spijkenisser Alfred Blokhuizen: Minister jokt over arrestatie bij klimaatprotest

Spijkenisser Alfred Blokhuizen vindt dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie heeft 'gejokt' tegen de Tweede Kamer over zijn arrestatie bij een klimaatprotest op luchthaven Schiphol. Hij heeft zich bij de bewindsman inmiddels beklaagd.

Grapperhaus schreef de Kamer, na vragen van de Partij voor de Dieren, dat Blokhuizen 'het werk van de marechaussee hinderde'. Hij hoorde van de marechaussee-leiding dat twee journalisten 'niet aan een vordering hebben voldaan om meer op afstand te gaan staan'. Daarop werden ze aangehouden.

Ruw

Maar de Spijkenisser, die opnames maakte voor zijn radioprogramma, zegt dat het heel anders ging. Een marechaussee liep hem ondersteboven, waar hij wat van zei. Daarop kreeg hij te horen dat hij de luchthaven moest verlaten, aldus Blokhuizen. ,,Ik heb gevraagd waarom, want ik verstoorde de openbare orde niet. Ik kreeg geen antwoord. De marechaussee herhaalde het bevel en ik mijn vraag, waarna ik werd gearresteerd en ruw behandeld.''

Quote

Ik heb gevraagd waarom, want ik verstoorde de openbare orde niet

Alfred Blokhuizen

Filmbeelden bevestigen dat een marechaussee hard tegen Blokhuizen aanliep. Hij wil dat Grapperhaus de Kamer alsnog juist informeert.