Volledig scherm
Boy van Spaandonk hoopt dat de rechter zijn klacht toewijst en dat hij weer cannabisolie kan maken om zijn pijn te laten afnemen. Nu draagt hij een pulse-apparaat om de pijn te verzachten. © arie kievit

Spijkenisser Boy van Spaandonk wil via rechter zijn hennepkwekerij terugkrijgen

Spijkenisser Boy van Spaandonk heeft vandaag voor de rechter gepleit om hem zijn hennepkwekerij terug te geven. De olie uit de vijf cannabisplanten heeft hij nodig als medicijn. ,,M’n pijn is anders ondraaglijk.’’

Op twee krukken kwam de 34-jarige man vandaag de rechtszaal in Rotterdam binnengestrompeld. Hij pleitte er voor teruggave van de cannabisplanten en de voor de groei benodigde apparatuur. Die had de politie op 18 oktober vorig jaar bij een inval in de schuur bij zijn woning in Spijkenisse-Noord in beslag genomen. Hoewel Van Spaandonk een brief van zijn huisarts liet zien dat het hier om medicinale cannabisteelt ging, was de politie niet te vermurwen en nam alles mee.

,,Ik heb de cannabisolie gewoon nodig om mijn pijn draaglijk te houden. Die is ontstaan nadat ik als glazenwasser in Tiel van een ladder ben gevallen en hard op m’n rug terecht kwam. Daardoor heb ik chronische rug- en bekkenklachten’’, zei de Spijkenisser tegen de rechter. Hij heeft diverse pijnstillende medicijnen geprobeerd maar die hielpen niet. ,,Ik kreeg er maagpijn van en viel er 20 kilo van af.’’

In overleg met zijn huisarts en na overleg met de stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers (PGMCG) stapte Van Spaandonk over op cannabis. Eerst kocht hij die bij een coffeeshop maar dat was niet te betalen. Bovendien werkte deze niet zo goed.

Buren

Hij vond elders wel geschikte hennepplanten. De installatie om te goed te laten groeien in zijn schuur sloot hij veilig aan op het elektriciteitsnet. Ook meldde hij het aan buren, zodat als er iets fout zou gaan, zij direct op de hoogte waren. Eén ding deed hij niet goed: hij wachtte niet op toestemming van de gemeente Nissewaard.

De politie kwam de kwekerij met een warmtemeter op het spoor en ontmantelde deze. ,,Voor m’n ogen werd alles kapot geknipt. Ze vernietigden gewoon m’n medicijn’’, vertelt de Spijkenisser verontwaardigd. Geld om zelf een nieuwe groei-installatie te kopen heeft hij niet. Hij is afgekeurd en leeft met zijn gezin van een schamele uitkering.

Justitie wilde de zaak schikken met Van Spaandonk en stelde hem voor hem schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen. Daartegen ging hij in beroep, ‘want ik heb in mijn ogen niets verkeerds gedaan en ik wil weten waar ik aan toe ben’.

De rechter wilde na zijn verhaal uitleg van het Openbaar Ministerie (OM) waarom vijf cannabisplanten die duidelijk voor eigen gebruik zijn en die worden gedoogd, bij een inval toch in beslag worden genomen. Dat gebeurde volgens de officier van justitie omdat als ze worden ontdekt het bezit strafbaar is. Dat die persoon daarna niet wordt vervolgd, maakt het moeilijk uit te leggen aan het publiek, vond de rechter. Hij luisterde ook verbaasd toen de officier vertelde dat de groei-installatie is vernietigd omdat niet valt te controleren of de Spijkenisser later meer cannabisplanten gaat telen. Van Spaandonks advocaat noemde dat een ‘kulargument’.

De rechter wilde eigenlijk gelijk uitspraak doen, maar zei gezien wat hij had gehoord bedenktijd nodig te hebben om te bepalen of Van Spaandonk een schadevergoeding moet worden betaald voor de vernietigde apparatuur. Het gaat om een bedrag van zo’n 5.000 euro.

De uitspraak zal een precedentwerking hebben voor alle medicinale wietkwekers in ons land. Eén van hen, René Barendse Naaldwijk, deed aangifte tegen zichzelf, nadat de politie vijf wietplanten uit zijn tuin in beslag had genomen. Barendse, die al langer strijdt voor de legalisatie van wiet, wilde op die manier een uitspraak van de rechter of de planten terecht zijn vernietigd. Justitie maakte bekend dat hij strafrechtelijk zal worden vervolgd. Daarbij komen ook deze rechters voor de vraag te staan hoe iemands zelfbeschikkingsrecht zich verhoudt tot de Opiumwet, iets waar Boy van Spaandonk ook naar wees.

Bekenden

Hij hoopt snel op duidelijkheid in zijn zaak. Van Spaandonk vertelt dat hij soms wat geld krijgt van bekenden om cannabisolie te kopen. Zo kan hij z’n pijn enigszins onder controle houden.

De Spijkenisser draagt de laatste tijd een pulse-apparaat om z’n hals. ,,Ik geef m’n rug daarmee stroomstootjes als de pijn te erg wordt. Het rotte is dat ik nu alleen maar kan afwachten. Als ik m’n cannabisolie weer binnenkrijg, kan ik ook weer werken. Deze situatie is voor mij en m’n gezin ontzettend frustrerend.’’

Uitspraak op 9 mei.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!