Volledig scherm
De Marckenburgh. © ad

Spijkenisser flat De Marckenburgh gaat dicht: 100 jongeren op straat

Zo'n honderd jongeren moeten op zoek naar een ander huis, nu hun flat De Marckenburgh in de Spijkenisser wijk Groenewoud begin volgend jaar sluit. Eigenaar Woonzorg Nederland vindt doorgaan niet rendabel meer. De ontzetting onder de jongeren is groot.

De huurders zijn gisteren per mail ingelicht door Woonzorg. Het bericht dat het vroegere verzorgingshuis dat werd omgedoopt in een 'kansenfabriek' voor jongeren op 1 februari dicht gaat, komt niet uit de lucht vallen. Onlangs staakte verhuurder Livable de verhuur van de appartementen en meldde dat op 1 september een besluit zou worden genomen over de toekomst.

Quote

Het was ideaal, we hebben door onze studie niet zo veel te besteden

De appartementen zijn voor jongeren heel aantrekkelijk omdat ze een lage huur van slechts 233 euro hebben. Maar een groot probleem is dat het gebouw uit de jaren 70 gedateerd en versleten is. Daardoor ontstonden er regelmatig grote problemen met onder meer de liften.

De Marckenburgh opknappen noemt Woonzorg 'helaas niet rendabel'. De huurders is volgens accountmanager Tanja Klaasse vanaf het begin, in 2016, verteld dat het om een tijdelijke huisvesting ging.

Slopen

De bedoeling was eerst om het gebouw na de verhuizing van de ouderen naar huizen in het complex Hart van Groenewoud direct te slopen en nieuwbouw neer te zetten. De tekeningen liggen al enkele jaren te wachten op uitvoering. Maar mede door de onzekere financiële situatie en de naweeën van de crisis werd besloten de flat toch te laten staan.

Van de 150 jongeren die in de flat woonden is een deel al vertrokken en daarnaast staat een deel van de ruimtes al leeg. Desondanks komt de klap voor de jongeren die er nog wonen hard aan. ,,Het was ideaal, we hebben door onze studie niet zo veel te besteden, dus dan zoek je zo'n soort ruimte. Waar moeten we nu terecht? Livable verhuurde ook goedkoop flats in de wijk Sterrenkwartier maar die worden nu ook gesloopt'', zegt één van de jongeren.

Woonzorg, Livable en de gemeente Nissewaard die over de sluiting is ingelicht, houden donderdagavond voor de huurders een informatiebijeenkomst in de centrale ruimte van De Marckenburgh.