Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Corné Sparidaens

Stad aan 't Haringvliet stap dichterbij wonen op waterstof

De overstap van aardgas naar duurzame waterstof is voor veel inwoners van Stad aan 't Haringvliet een flinke stap dichterbij gekomen. Netbeheerder Stedin heeft de afgelopen tijd samen met onderzoeksinstituut Kiwa onderzocht hoe dat stapsgewijs het beste kan.

Waterstof kan worden gebruikt om zeshonderd huizen in het dorp te verwarmen. Hiervoor kan het bestaande gasnet van Stedin worden gebruikt. De aanleg van een nieuw gasnet is overbodig. De overstap is daardoor duurzaam en minder kostbaar.

Aardgas

Op dit moment worden veel huizen in het dorp verwarmd met aardgas. Hierbij komt veel broeikasgas vrij. Wanneer de overstap naar waterstof wordt gemaakt, is dit niet meer het geval. Dit kan helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

Om het dorp over te laten stappen op waterstof, moeten er nog wel wat zaken worden geregeld: de productie, het transport en het thuisgebruik van waterstof. Stedin gaat alleen over het transport van waterstof via het bestaande gasnet. Hiervoor moet het gasnet worden aangepast. Dat moet worden 'gespoeld' met stikstof, zodat al het gas eruit is. Bij een deel van de huishoudens moet een andere gasmeter worden opgehangen en er moet een installatie bij Stad aan 't Haringvliet komen voor de productie van waterstof.

Bij de bewoners thuis moet de huidige cv-ketel worden vervangen door een speciale waterstofketel. Verder moeten de gasleidingen in huis worden gecontroleerd. Toch is de overstap naar waterstof relatief goedkoop. Bewoners hoeven hun huis ook niet extreem te isoleren.