Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Stel steelt pinpassen van verstandelijk beperkte cliënten zorginstelling: werkstraf geëist

Voor diefstal en malversaties met de financiële administratie van de (voormalige) zorginstelling De Woonsprong is gisteren tegen een stel dat de leiding had 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist.

Zorgcoördinator Nancy N. (51) en zorgondernemer Vinod H. (42) pakten bankpassen en pincodes af van meerdere verstandelijk beperkte bewoners van deze instelling die eerst op het Scherpgras in Spijkenisse en daarna aan de Marthalaan in Hoogvliet zat. Met de passen werd geld van hun rekening gepind of zonder toestemming naar De Woonsprong of de eigen rekening overgemaakt. Een groot deel van de beschuldigingen is afkomstig van ex-werkneemsters. Volgens N. klopt er helemaal niks van de beweringen. ,,Eén heeft ons kapot gemaakt en meedere cliënten van ons meegenomen om zelf een voorziening op te zetten.''

Eerst wilde justitie de twee wegens gebrek aan bewijs niet vervolgen, maar na klachten van de gedupeerden besloot het gerechtshof de twee alsnog zich te laten verantwoorden. ,,Grof misbruik is gemaakt van kwetsbare mensen die juist aan de zorg van beiden waren toevertrouwd'', stelde de aanklager.

Quote

Grof misbruik is gemaakt van kwetsbare mensen die juist aan de zorg van beiden waren toever­trouwd

Die eiste ook dat het duo dat nu in België woont ruim 14.000 euro schadevergoeding betaalt aan twee verstandelijk beperkte bewoners. Uitspraak over twee weken.