Volledig scherm
NVS - spijkenisse medisch centrum © john de pater

Steun Tweede Kamer: Gewenste 24-uurs spoedpolikliniek Spijkenisse stuk dichterbij

Het duurt nog wel even voordat het zover is, maar de gewenste 24-uurs spoedpolikliniek in Spijkenisse is wel een stuk dichterbij gekomen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft het kabinet in een motie gevraagd dit mogelijk te maken. Burgers, politici en bestuurders op het eiland reageren verheugd.

Leden van de Stichting Acute Zorg VPR, die al jaren strijden voor betere zorg op Voorne-Putten, zijn superblij met de steun van de Kamer. ,,Ik ben heel erg trots dat we dit hebben bereikt’’, zegt voorzitter Willem Heijdacker.

Voordat mensen daadwerkelijk ’s nachts terecht kunnen in Spijkenisse moet er nog wel veel worden geregeld, beseft hij. ,,Het is natuurlijk niet vandaag of morgen, maar dit is wel een belangrijke stap.’’

Aanrijtijden 

Inwoners en gemeenteraadsleden uiten al jaren hun zorgen over de lange aanrijtijden van ambulances en de sluiting van de huisartsenpost in Hellevoetsluis. Ook het feit dat er na 22.00 uur geen spoedeisende hulp meer is op het eiland is een grote punt van zorg. Mensen moeten nu ‘s nachts naar ziekenhuizen in Rotterdam. De aanrijtijden van ambulances zijn ook niet best. De norm van 15 minuten wordt niet overal en altijd gehaald.

Heijdacker verwacht dat dit beter wordt als er dadelijk weer 24 uur acute zorg is op het eiland. ,,Die aanrijtijden worden dan ook beter, omdat die ambulances niet meer zo ver hoeven te rijden.’’

Zorgen

Ook in Den Haag maakten ze zich zorgen over de sluiting van meerdere SEH-posten. In een motie hebben Kamerleden Lilianne Ploumen (PvdA) en Hayke Veldman (VVD) de regering opgeroepen om de 24/7-spoedpolikliniek concreet vorm te geven zodat mensen goede zorg dichtbij huis krijgen.

Quote

Dat geeft een soort drukmiddel richting de minister en vooral de zorgverze­ke­raars, want die moeten met het geld komen

Wethouder Wouter Struijk is hier erg blij mee. ,,Dat geeft een soort drukmiddel richting de minister en vooral de zorgverzekeraars, want die moeten met het geld komen.’’ Hij denkt dat een 24-uurs spoedpolikliniek voor een flinke verbetering van de acute zorg op Voorne-Putten zal zorgen.