Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Steun van provincie zorgt voor hoop in Hellevoetsluis

De gemeente Hellevoetsluis is blij met de brief die de provincie Zuid-Holland naar het kabinet heeft gestuurd. Hierin uitten de commissaris van de Koning Jaap Smit en gedeputeerde Floor Vermeulen hun zorgen over het toenemend aantal gemeenten dat moeite heeft om hun begrotingen sluitend te krijgen.

,,Hoe meer deze geluiden komen, des te meer de verwachting is dat er misschien iets mee wordt gedaan’’, aldus een gemeentewoordvoerder van Hellevoetsluis, dat ook te kampen heeft met grote financiële tegenvallers.

Volgens Smit dreigen meerdere gemeenten onder financieel toezicht te komen van de provincie. Hellevoetsluis is daar niet bang voor ‘omdat er een sluitende begroting ligt’. Wel worden meerdere plannen voor volgend jaar bevroren om de begroting sluitend te houden. ,,In de bestaande situatie zal niets te merken zijn. Uit het onderzoek dat nu wordt ingesteld naar de oorzaken en hoogte van het verwachte nadeel van 3 miljoen euro, moet blijken of dit inderdaad zo is. Vervolgens wordt er gekeken naar de oplossingen.’’

Problemen

Buurgemeente Westvoorne had in eerste instantie ook problemen met haar begroting, maar wist die na bezuinigingen alsnog sluitend te krijgen. De gemeente deelt echter de zorgen van de provincie. ,,We zijn ons bewust van de financiële krapte, mede als gevolg van decentralisatie op het gebied van onder meer de Wmo en Jeugdzorg’', zegt een woordvoerder.

Quote

We zijn ons bewust van de financiële krapte

Woordvoerder gemeente Westvoorne

Er zijn volgens haar wel signalen dat de landelijke overheid de financiering van het Gemeentefonds gaat herstructureren waardoor meer financiële ruimte ontstaat.