Volledig scherm
Zo komt het stroomstation eruit te zien. © ad

Stevig protest tegen megastroomstation in Biert

De vier gemeenten op Voorne-Putten dienen samen met waterschap Hollandse Delta een stevig protest in tegen de plannen voor een mega-stroomstation in de polder van Biert.

De verantwoordelijk wethouders zijn het donderdag eens geworden dat ze een zienswijze sturen, zegt wethouder Igor Bal (VVD) van de gemeente Nissewaard.

In het bezwaarschrift aan het rijk zal worden aangeven dat gemeenten en het waterschap vier grote hallen van 25 meter hoog niet vinden passen in de polder. De precieze inhoud van de bezwaren moet nog op papier worden gezet.

De bezwaarmakers vinden dat het station, waarin stroom afkomstig van een nog te bouwen windpark voor de kust van IJmuiden wordt omgezet in bruikbare stroom, beter op de Maasvlakte kan komen.

Onderzoek

Een zegsman van het ministerie van Economische zei deze week op een informatiebijeenkomst voor omwonenden dat de Maasvlakte het kansrijkst is. Daar zijn de gevolgen voor de natuur en het milieu veel minder ingrijpend dan in de polder van Biert. Wel worden beide plekken onderzocht. Er wordt een uitgebreide milieu-effectenrapportage gemaakt. Na alle inspraakreacties te hebben gelezen neemt minister Eric Wiebes (VVD) volgend jaar een besluit welke locatie zijn voorkeur heeft.

Vanuit de raad van Nissewaard kreeg Bal deze week de opdracht vol in te zetten op het tegenhouden van het vergroten van het bestaande stroomstation in Biert. Eisen zoals het inpassen van de hallen in de polder zijn nu niet aan de orde, stelde ChristenUnie/SGP-commissielid Hans Harlaar. Hij kreeg daarvoor alom bijval.

ONS-raadslid Rob van der Waal betreurt het dat de toenmalige gemeente Bernisse destijds het stroomstation niet tegen wist te houden. Netbeheerder TenneT beloofde deze week aan bewoners dat er alsnog grote bomen omheen komen. Dat was al in 2010 beloofd.