Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tbs met dwangverpleging voor Spijkenisser die oudere móést neersteken

Hij móést een oudere neersteken. En dat deed Robin B. (28) uit Spijkenisse in september vorig jaar ook. De eerste de beste senior op zijn pad werd zijn slachtoffer. Vanmiddag kreeg B. tbs met dwangverpleging opgelegd.

Hij had geen zin om naar de rechtbank te komen, want hij wist dat zijn lot toch al was bezegeld. Bovendien zou hij net als tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak toch weer zwijgen. B. is psychotisch met schizofrene trekken, concludeerden deskundigen. Hij hoort vaak stemmen in zijn hoofd, wat wordt verergerd door het gebruik van alcohol en drugs.

Filmjes

Vlak voor de dag dat hij toestak, kreeg hij de opdracht een senior aan te vallen met een mes. De Spijkenisser bekeek filmpjes en krantenberichten op zijn telefoon, pakte daarna een vleesmes en stapte op zijn fiets. Op de Nieuwe Westdijk zag hij een oudere man die boodschappen had gedaan en stak hem in zijn rug. Opdracht voltooid, ging er door B. heen. Het slachtoffer voelde een stekende pijn en zag opeens het bebloede mes op de grond vallen. Hij had letsel, moest een dag in het ziekenhuis blijven, maar had geluk dat geen vitale delen waren geraakt.

De rechter volgde gisteren de opvatting van de aanklager dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij stak. Het was geen poging tot moord zoals de officier van justitie stelde, maar poging doodslag. B. krijgt daarvoor geen straf, omdat dat volgens de rechter geen zin heeft. Beter is een langdurige behandeling in een tbs-kliniek, aldus de rechter.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws van Voorne-Putten? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.